fbpx Presset til det ytterste Hopp til hovedinnhold

Presset til det ytterste

Fire av ti sykehjemssykepleiere opplever at arbeidet krever maksimal oppmerksomhet hele tiden.

Det går fram av en spørreundersøkelse i forbindelse med prosjektet «3-2-1 Sammen for et godt arbeidsmiljø».

Jobbkrav er i undersøkelsen definert som alle de hendelser, forhold og betingelser på arbeidsplassen som gjør at den enkelte må handle og reagere. Kravene er ikke nødvendigvis belastende i seg selv, men det kan bli resultatet når kravene oppfattes som vanskelige eller umulige å håndtere for den enkelte.

Kombinasjonen av høye jobbkrav og liten grad av kontroll er forbundet med økt dødelighet, risiko for hjerte- og karsykdommer, utmattelse, redusert arbeidsevne, manglende arbeidslyst, samt redusert kapasitet til å hente seg inn igjen på fritida.

 

Høyt tempo

Vel 10 prosent av alle ansatte ved sykehjemmene rapporterer at særlig høye kvantitative krav er en del av hverdagen. Det betyr ujevn arbeidsmengde, overtidsarbeid og å ha for mye å gjøre. Blant sykepleiere svarer nærmere dobbelt så mange, «meget ofte eller alltid» på spørsmålet  «Er det nødvendig å arbeide i et høyt tempo?» På spørsmålet «Krever arbeidet ditt maksimal oppmerksomhet?» svarer vel fire av ti sykepleiere ja på svaralternativet «meget ofte eller alltid». Blant alle ansatte svarer rundt 30 prosent det samme. Svarene betyr at sykepleierne stadig opplever å måtte ta raske avgjørelser, vise maksimal oppmerksomhet og å ta kompliserte avgjørelser i arbeidshverdagen.

 

Omfattende undersøkelse

I undersøkelsen er det også stilt spørsmål i forhold til kontroll over arbeidsintensitet, rollekonflikt, støtte fra nærmeste overordnede og kolleger, samspill mellom arbeid og privatliv, tilhørighet til organisasjonen og karrieremuligheter. Sluttrapporten er ventet ferdig i løpet av mars.


0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse