fbpx Sterke følelser på Nordfjord sjukehus Hopp til hovedinnhold

Sterke følelser på Nordfjord sjukehus

Helseministeren sier avgjørelsen er gjort på bakgrunn av Helsedirektoratets krav til kvalitet.

Hvordan ville du reagert om du fikk melding over radioen at arbeidsplassen din er lagt ned? Det fikk jordmødrene ved Nordfjord sjukehus oppleve i dag.

- Jeg lå å sov da telefonen ringte. "Helseministeren sa på radioen at vi er lagt ned", lød beskjeden. Jeg kastet med i bilen og kjørte til sykehuset, sier plasstillitsvalgt for jordmødrene ved Nordfjord sjukehus, Sissel Ommedal.


Vondt i magen

Ommedal forteller at meldingen om at fødeavdelingen skal bort, kom som et sjokk.

- Å høre helseministeren si at vi ikke har et faglig godt nok tilbud, gjør vondt. Jeg kjenner det i magen. Jeg mener vi har et godt faglig tilbud av høy kvalitet. Det har også Helsetilsynet konkludert med i sin rapport fra 2004, sier hun.


300 i året

I dag tar sjukehuset i mot cirka 300 nye borgere hvert år. De er 10 jordmødre. I tillegg kommer barnepleiere, gynekologer og annet helsepersonell.

- Jeg foretar rundt 40 fødsler i året, sier Ommedal.

Når fødeavdelingen forsvinner, vil det bli fødestue. Det er jordmødrene i mot.

- Det kan skje komplikasjoner uansett hvor "friske" de gravide er. Vi mister akuttberedskapen. Det svekker kvaliteten, mener hun.

I tillegg vil en fødestue føre til at det ansettes flere jordmødre, og at de får færre fødende.

- Jeg vil da bare ha mellom 6-7 fødsler i året. Jeg mener det er lite og det vil svekke kvaliteten, sier hun.


Følelesladet

Pressen har satt sitt preg på arbeidsdagen så langt. Tv, radio og diverse aviser skal ha kommentarer. Det setter sitt preg.

- Meldingen vi har fått er tøff for mange. Noen gråter. Selv er jeg lamslått, sier Ommedal.

For de det gjelder kan nedleggelsen bety at de må flytte.

- Det er en tøff påkjenning. Ikke minst å få en slik beskjed over radioen er spesielt. Vi har ikke hørt noe fra Helse Førde eller Helse Vest. Jeg tror de også ble tatt på sengen av helseministeren. Jeg har hørt at ordføreren fikk telefon om saken i går kveld klokken 23, sier hun.

- Hva gjør dere videre?

- Det er vel ikke så mye vi kan gjøre. Det er befolkningen som har støttet oss så langt. Hva som skjer nå, vet jeg ikke, sier hun.


Helseministerens beskjed

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, annonserte i dag at Regjeringen går inn for jordmordstyrte fødestuer ved sykehusene Odda og Nordfjord.

Dette kan også bli tilfelle i Lærdal om de klarer å rekruttere jordmødre.

Helseministeren sier avgjørelsen er gjort på bakgrunn av Helsedirektoratets krav til kvalitet.

– Vi ønsker på denne måten å sikre god kvalitet, forutsigbarhet for den fødende og stabile fagmiljøer, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


forsterkede fødestuer forsvinner

Ordningen med forsterkede fødestuer blir avviklet i Odda, og i Lærdal. Fødeavdelingen i Nordfjord blir slått sammen med fødeavdelingen i Volda fra 2012.

Både i Eid og i Lærdal skal indremedisinske akuttfunksjoner videreføres, med blant annet døgnberedskap på laboratorietjenester og røntgen. Ved Lærdal sykehus kommer også ortopedien til å bli videreført.

Får ruspost

I Nordfjord sier helseministeren at de skal satse på rus og psykiatri. Det betyr at rusposten som har stått tom i tre år, settes i drift. Regjeringen går også inn med 25 millioner kroner over tre år i et eget lokalsykehusprosjekt.

– Vi vil legge et lokalsykehusprosjekt til sykehuset på Nordfjord der vi blant annet skal se hvordan vi kan utvikle lokalsykehusene, også i forhold til akuttfunksjoner, sier helse- og omsorgsministeren.

Helsedirektoratet skal delta i prosjektet og Høgskulen i Sogn og Fjordane vil også bli invitert til å delta. Kunnskapen skal deles med flere lokalsykehus.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.