fbpx Snakk med pårørende om pasientens vekttap Hopp til hovedinnhold

Snakk med pårørende om pasientens vekttap

Studien kan gi nyttig informasjon om hvordan sykepleier kan støtte pårørende til lungekreftpasienter i palliativ fase.

Hensikten med studien er å få kunnskap om hvordan pårørende til lungekreftpasienter opplever pasientens vekttap i den palliative fasen. Fire pårørende til lungekreftpasienter er intervjuet om sine erfaringer. Studien viser at pårørende bekymrer seg mye for pasientens vekttap. De blir triste over de synlige forandringene av pasientens kropp, og prøver å finne forklaringer på vekttapet. Pårørende forteller at de føler lettelse når vekten øker og fortvilelse når den går ned. De forsøker hele tiden å lage fristende og næringsrike måltider, og enkelte pasienter ga uttrykk for at det ble mye mas. Pårørende snakket lite både med den lungekreftsyke og helsepersonell om vektnedgangen.

Resultatene fra studien stemmer med erfaringer jeg har fra egen praksis. Mat og vekttap kan ofte bli vanskelig å takle for pasienter og pårørende i den palliative fasen. Pårørende bruker ofte mye tid og krefter på å lage fristende og næringsrik mat. Når pasientene på grunn av sykdommen eller behandlingen ikke orker å spise maten kan de ofte føle at de svikter de pårørende og bli lei seg. De pårørende kan på sin side oppleve at de ikke strekker til. Dette fører til at måltidet ikke lenger blir en hyggelig samling av familien, men isteden preget av skuffelser og mas.

Jeg er enig med artikkelforfatteren i at det er viktig å snakke med pårørende om ernæring. De trenger informasjon om at vekttap i denne fasen av sykdommen ofte er uunngåelig, uansett hvor god og næringsrik mat de lager. En slik samtale kan også gi pårørende mulighet til å snakke om andre ting som bekymrer dem. Av og til har jeg opplevd at pårørende snakker mye om pasientens ernæring og vekt, selv når pasienten er terminal og døende. Da er det viktig at helsepersonell informerer dem om hva som er fokus i de ulike stadiene av sykdommen.

De pårørende som ble intervjuet i studien synes det var godt å fortelle om sine erfaringer. En begrensning ved studien er at det var få respondenter, med den gir allikevel viktig kunnskap om pårørendes opplevelser. En viktig implikasjon for praksis er at sykepleiere må snakke med pårørende om hvilke tiltak som kan redusere vektreduksjonen og informere dem om at vekttap ofte er uunngåelig.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.