fbpx Norgesmestere i helsefag Hopp til hovedinnhold

Norgesmestere i helsefag

Fire dommere med penn og papir går rundt og kikker på scenen fra alle kanter. De noterer seriøst og fort. Ivrige tilskuere står rundt scenen. Konkurransen i helsefag foregår i sal C på Norges Varemesse i Lillestrøm.

 Astrid (50) har brystkreft, hun er nettopp innlagt på sykehus og venter på behandling for tredje gang. Hun er svimmel, kvalm og har dårlig matlyst. Tunge tanker gjør det vanskelig å slappe av. To helsefagarbeidere kommer inn og håndhilser varmt på henne, smilende og med oppmerksomme blikk. Et lite smil fra Astrids munnviker sprer seg over hele ansiktet. Helsefagarbeiderne heiser senga opp og sjekker blodtrykk og temperatur mens de snakker rolig med henne …

Norgesmesterskap i yrkesfag er i full gang. 26 fag deltar i konkurransen.Til sammen presenterte 32 helsefagarbeidere i 16 lag 15 fylker i årets NM, som begynte onsdag den 31. oktober. I dag kom seks av dem videre til finalen og konkurrerer om gullmedaljen fredag.

Oppgaven

Dagens tema og situasjon er en brystkreftpasient på sykehus. Oppgaven er å måle blodtrykk, puls og temperatur, tilberede frokost, rydde opp, skape velvære og kommunikasjon. Lagen har ti minutter på å planlegge, 20 minutter på å gjennomføre og 15 minutter på teoretisk evaluering med dommere. Lagene kommer inn på scenen to og to. Men den siste delen utspilles ikke på scenen; bak lukkete dører blir konkurrentene grillet av erfarte og strenge dommere.

Hard konkurranse

Når Stine Kipperberg (19) og Amalie Henriksen (19) kommer ut av dommeres rom, er de svette, men fornøyde.

– Deeeilig å bli ferdig. Amalie puster ut, hun slapper av i en hvilestol på presserommet.

– Forferdelig vanskelig oppgave, i hvert fall for meg. Stine kaster seg ned på hvilestolen ved siden av Amalie og tørker svettedråper fra pannen.

– Lange dager. På onsdag kveld leste vi helt til 23:30 og våknet 6:30 tirsdag morgen, sier Amalie.

– Vi forberedte oss en gang i uken i åtte uker med hjelp fra dyktige trenere. Men den siste uken jobbet vi hver dag hele uka, utdyper Stine.

– Jeg er veldig spent på fredagen, sier Amalie og ser på Stine.

– Vi gleder oss, smiler Stine trygt. Begge ler.

Givende yrke

De forteller at de er glad i mennesker og at yrket får dem til å komme i kontakt med mange mennesker hver dag. De liker følelsen av at de gjør noe viktig.

– Jeg føler på en måte at jeg får brukt personligheten min, sier Stine

– Fordi det er kjekt å jobbe med mennesker. Det betyr masse for oss å kunne hjelpe andre, samtykker Amalie.

Styrker yrket

Helsefagarbeiderfaget oppsto i 2006 og er et relativt ungt yrke. Derfor kjemper det fortsatt for å finne sin plass i helsesektoren. Målet er ganske ambisiøst; 57000 helsefagarbeider i 2025. Det er langt fram enda. For å nå målet må det rekrutteres 4500 nye helsefagarbeidere, står det på nettsiden til arbeidsgiverorganisasjonen KS.

– Selv om det foreløpig bare utdannes 2000 nye helsefagarbeider per år, kan vi klare å øke antallet i framtida, sier Eli Sogn Iversen optimistisk. Hun leder kampanjen ”Bli helsefagarbeider”. Kampanjen bruker forskjellige rekrutteringsmetoder. ”Rekrutteringspatruljer” hvor ungdommer går rundt og oppmuntrer andre til å ta faget, er en av dem.

– Vi trenger enormt mange helsefagarbeidere her til lands, sier Elin Sogn

Dette er noe Solveig Kopperstad Bratseth, nestleder i sykepleieforbundet (NSF), er helt enig i.

NSF har også deltatt i kampen for å styrke yrkets status og attraksjonsverdi. Bratseth sier at helsefagarbeiderne er sykepleieres kollegaer, og at yrket lider under relativt lav status og lavt antall søkere.

– Derfor trenger faget støtte og NSF har lyst til å være en pådriver for å styrke fagets status og rekruttere mer folk til yrket, forklarer hun.

Videre utvikling

Bratseth mener helsefagutdanningen fortsatt trenger å utvikles.

– Det er noe i utdanningen som ikke er relevant og som ikke svarer til det fagområdet trenger i praksis. Derfor må den endres, understreker hun.

Elin Sogn strekker utviklingslinjen enda videre.

– Vi må åpne muligheten for at helsefagarbeidere kan spesialiserer og etterutdanne seg. Det vil bli en styrkende faktor for faget, sier hun.

Brenner for yrke

Nordlands-laget er dagens siste. Marte Victoria Odding (19) fra Bodø og Therese Tønder Pettersen (21) fra Lofoten kommer på scenen kl. 13:40. Tilskuerne klapper og heier. De får oppgaven og begynner å planlegge. De får pasienten til å smile og ha det bedre mens de sjekker puls og temperatur. De spør henne om det er hyggelig å skulle bli bestemor, og roser henne med at hun er vakker. De kommuniserer varmt med Astrids mann som kommer på besøk …

– Oppgaven var vanskelig for min del. Men jeg stolte på Marte, sier Therese.

– Vi lærer av hverandre, nikker Marte og smiler mot Therese.

Marte har jobbet med kreftpasienter før. De er spente på morgendagen. Selv om de ikke kjente hverandre fra før, ble de venner fra første øyeblikk da de møtte hverandre i april for å presentere fylket i årets NM.

Flere tusener, mest entusiastiske og livlige ungdommer, går rundt i Varemessen. Mye energi og en jevn dundring fyller opp kjempestore saler. En gutt triller en trillebår fult av gratis boller rundt. Jeg forsyner meg med en av de nybakte bollene. To unge jenter smir hestesko foran inngangen. Jeg er nesten i ferd med å bytte utdanning fra journalistikk til helsefagarbeider.

 

NSF har lyst til å være en pådriver for å styrke fagets status og rekruttere mer folk til yrket, sier Solveig Kopperstad Bratseth, nestleder i NSF .

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse