Hva tjener sykepleiere i nabokommunen?
Det kan sykepleiere i Østfold lett sjekke. I flere år har NSFs fylkeskontor laget lønnsoversikt over hva den enkelte kommune i Østfold betaler sine sykepleiere. – Et nyttig verktøy i lønnsforhandlinger, sier fylkesleder Karen Brasetvik.
Nå foreligger en oppdatert oversikt over hva NSFs medlemmer i Østfold tjener etter at hovedtariffoppgjøret 2012 og de lokale forhandlingene er gjennomført. Lønnsoversikten finnes tilgjengelig på NSF Østfolds hjemmeside.
Les: Hva tjener NSFs medlemmer i Østfolds kommuner?
– Lønnsoversikten viser at Østfoldkommunene i varierende grad bruker lønn for å rekruttere og beholde sykepleiere. Men samtlige kommuner i fylket lønner over minstelønn i den ene eller andre enden av tabellen. Enten ved at begynnerlønnen starter på 8 eller 10 års ansiennitet eller man får tillegg etter mer enn 10 eller 16 års ansiennitet, sier Karen Brasetvik. Hun lurer på hvor mange fylker som kan vise til tilsvarende resultat.
Viktig informasjon
Fylkeslederen registrerer at lønnsoversikten blir godt mottett og lagt merke til.
– Når vi underviser på kurs og konferanser presenterer vi lønnsoversikten. Interessen er stor blant deltakerne, ikke minst hos avgangsstudentene på sykepleierutdanningen. I tillegg sender fylkeskontoret hver måned ut lederinformasjon til mer enn 500 medlemmer som er ledere i Østfolds helsetjeneste. Her informerer vi om lønnsoversikten, som oppdateres fortløpende, forteller Brasetvik.
Heller ikke arbeidsgiverne har unngått å få med seg lønnsoversikten. Etter siste kommunevalg skrev NSF Østfold brev til alle fylkets ordførere og rådmenn, der man blant annet viste til lønnsoversikten.
– Har den hatt noen effekt?
– Den brukes mye. Fylkeskontoret får stadig henvendelser fra medlemmer som lurer på hva lønna er for sykepleiere rundt om i fylket. Tillitsvalgte tar kontakt for å høre hvordan deres kommune lønner sine sykepleiere sammenlignet med andre kommuner, og hvilke lønnskrav man eventuelt kan stille. Også ledere etterspør lønnsoversikten både for å kunne påvirke egen men også andre ansattes lønn, sier Brasetvik. Hun får også henvendelser fra ungdommer som vurderer å bli sykepleiere, og som lurer på hva en sykepleier tjener. Da er det greit å kunne henvise til lønnsoversikten.
Utfordrer arbeidsgiver
Lønn er et viktig virkemiddel for å rekruttere og beholde sykepleiere, og det forhandles om dette året rundt.
–Arbeidsgivere liker ikke å komme dårlig ut i denne oversikten. Det har nok bidratt til at enkelte kommuner har skjerpet seg, og prioritert NSFs medlemmer neste gang det har vært forhandlinger. En av dem er Halden kommune. I de lokale forhandlingene i fjor høst fikk alle sykepleierne med 0 – 16 års ansiennitet 3 000 kroner ekstra, mens de med over 16 års ansiennitet fikk 6 000 kroner. Kanskje er ikke 3 000 kroner så mye å skryte av. Men når vi vet at Halden kommune lenge har vært den eneste som kun har tilbudt minstelønn til sykepleierne uansett ansiennitet, så er det en god nyhet.
– Opplever du at arbeidsgivere som betaler dårlig frykter at de kan miste sykepleiere?
– I Østfold er det korte avstander og mange kommuner. Det gir sykepleierne flere arbeidsgivere å velge i. Vi vet at lønn er en av de tre viktigste faktorene, når sykepleiere vurderer hvor de vil jobbe. Samtidig betyr det mye at man kan tilby et robust fagmiljø og gode arbeidstidsordninger, svarer fylkeslederen.
– Noe du vil anbefale andre fylkeskontor å gjøre?
– Det er arbeidskrevende å lage og vedlikeholde lønnsoversikt, da det skjer endringer også utenom de lokale forhandlingene. Men det er absolutt verdt investeringen, mener NSFs fylkesleder Karen Brasetvik i Østfold.
0 Kommentarer