fbpx Slik blir kontingenten for 2013 Hopp til hovedinnhold

Slik blir kontingenten for 2013

Bør NSF endre sin kontingentordning?

- Ikke foreløpig, sier NSFs forbundsstyre.

Saken skal utredes og legges frem på landsmøtet i 2015.

Norsk Sykepleierforbunds (NSF) har gått igjennom kontigentordningen og vurdert om de skal legge om. NSF er en av de få fagforeningene som prosentberegner kontingenten. Spørsmålet var om forbundet heller skulle gå over til en ordning med to kontingentsatser for yrkesaktive med ett skille rundt halv stilling.

 

Slik blir din kontingent i 2013:

Hva du som medlem skal betale i kontingent er satt til 1,45 prosent av bruttolønnen din. Men uansett hvor mye du tjener som sykepleier, vil du aldri betale mer enn 5 160 kroner i året. Minimumskontingenten er på 744 kroner i året.

NSF har egne satser for studenter og pensjonister. De betaler 600 kroner i året.

Nyutdannede sykepleiere får også gode vilkår de to første årene etter endt utdanning. De betaler en kontingent på halvparten av maksimumsbeløpet. Det betyr en kontingent på 2580 kroner i året. Det samme tilbudet gjelder også for sykepleiere utenfor Europa som søker autorisasjon.

Jordmorstudenter slipper å betale kontingent så lenge de er under utdanning.

Offshoresykepleiere betaler også mye mindre enn vanlige sykepleiere og slipper unna med 960 kroner i året. Årsaken er at NSF ikke har forhandlingsrett for disse sykepleierne og at tilbudet til dem er dårligere enn tilbudet til andre medlemmer.

I tillegg kan alle trekke fra fagforeningskontingent på skatten med opp til 3 850 kroner.


 

Ressurskrevende

- Hvorfor har NSF vurdert å legge om dagens ordning?

- Å ha en ordning som er prosentbasert, er rettferdig ut i fra at man betaler kontingent ut i fra hvor mye man tjener. Men en slik ordning krever mye ressurser til administrering. Det er mye letter å ha en kontingent med ett fast beløp, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

Da NSF forbundsstyre behandlet saken før jul, bestemte de seg for å beholde dagens ordning. Generalsekretær Olaug Flø Brekke skal frem til landsmøtet i 2015 konsekvensutrede en eventuell omlegging av dagens ordning.

- Da blir det opp til delegatene å bestemme om NSF skal legge om, eller beholde dagens ordning, sier By.


Høy kontingent

- Har konkurransen om medlemmene økt?

- Jeg vil ikke si at konkurransen om medlemmene er blitt mer intensiv, men vi må hele tiden følge med på utviklingen. Målet vårt er å øke medlemsmassen samtidig som vi må beholde de medlemmene vi allerede har. For å klare det må vi være konkurransedyktige. Både når det gjelder pris og innhold i medlemstilbudet vårt, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

- Får dere mange reaksjoner fra medlemmer på at kontingenten er høy?

- Det er vel det vi får mest reaksjoner på når vi driver rekruttering. Mange er positive til å melde seg inn, men sier de synes det er dyrt. Når vi sammenligner våre priser med andre forbund, viser det seg at vi faktisk ligger ganske lavt, sier By.



Hva betaler andre?

NSF har lenge jobbet aktivt for å beholde jordmødrene i organisasjonen. Likevel går nesten 80 prosent over til Den Norske Jordmordforening når de er ferdig utdannet jordmødre.

Medlemmer i Den Norske Jordmorforeningen  som er i full stilling betaler 5 760 kroner i året, mens jordmødre i halv stilling eller mindre betaler 3 564 kroner i året.

(foto: Marit Fonn)

Fagforbundet har også tatt opp kampen om å få flere sykepleiere som medlemmer. Fagforbundet sier til sykepleien.no at de i dag har mellom 3-4000 medlemmer som er sykepleiere. 

Også Fagforbundet har prosentberegnet kontingent men med høyere sats enn NSF (1,55 prosent). Ett års maksimumskontingent i Fagforbundet er på 6 264 kroner.

I tillegg er det stadig flere sykepleiere som blir tar doktorgrader og dermed kan vurdere å gå over til Forskerforbundet.

Dette forbundet har åpnet for dobbeltmedlemskap for noen profesjonsutdanninger. Slike medlemmer betaler 852 kroner per år.

- Alle de nevnte fagforeningen er konkurrenter. Men NSFs styrke er at vi er en stor organisasjon som representerer én yrkesgruppe. Vi kan spesialtilpasse våre tilbud på en måte som er vanskelig for andre, sier Eli Gunhild By.


 

Hva mener du?

- Er NSFs kontingent høyere enn i konkurrerende fagforbund? Si din mening i Sykepleiens uhøytidlige spørreundersøkelse.

 

 

Mer om NSFs kontingent

 

 

 

(foto: Colourbox)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse