fbpx De fleste fikk 4 prosent lønnsvekst Hopp til hovedinnhold

De fleste fikk 4 prosent lønnsvekst

Lønnsveksten for ansatte i staten, kommunene og industrien i fjor anslås til 4 prosent. Ansatte i helseforetakene fikk en lønnsvekst på 3,75, viser tall fra Det teknisk beregningsutvalg (TBU).

I går ble den foreløpige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) lagt fram. Rapporten vil danne grunnlaget for lønnsoppgjøret i 2013.

Beregningsutvalget anslår at den gjennomsnittlige årslønnsveksten fra 2011 til 2012 for lønnstakere under ett var 4 prosent. For ansatte i de største forhandlingsområdene anslår utvalget også veksten til 4 prosent.

Med en prisvekst på 0,8 prosent i 2012 sitter de fleste igjen med en reallønnsvekst på rundt 3,2 prosent. Ansatte i helseforetakene vil ha en lønnsvekst på 2,95 prosent.

 

Lønnsoverhenget

Lønnsoverhenget beskriver hvor mye lønnsnivået ved utløpet av ett år ligger over gjennomsnittet for året. Det forteller dermed hvor stor lønnsveksten vil bli dersom det ikke gis nye lønnstillegg.

For 2013 har TBU beregnet at lønnsoverhenget inn i mellomoppgjøret 2013 er 1,75 prosent for alle yrkesgrupper i privat og offentlig sektor. I Spekter-området er overhenget beregnet til 1 prosent, og i kommunesektoren samlet er det anslått til 2,5 prosent.

 

Les: Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene. Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2013 - foreløpig rapport

 

Ikke likt kronebeløp

– I prosent ble lønnsutviklingen for stat og kommune den samme som for privat sektor. Men det er fortsatt slik at industrifunksjonærenes i kronebeløp rykker fra, sier Unio-leder Anders Folkestad.

– Jeg merker meg for øvrig at funksjonærene i NHO-området, som er bredere enn bare industrifunksjonærene fikk en lønnsvekst på 4,25 prosent. Det viser hvorfor det var riktig av Unio å stå hardt på i 2012-oppgjøret, sier Folkestad.

Tilbudet fra staten under fjorårets lønnsoppgjør var 3,75 prosent. Unio opplevde tilbudet som et diktat fra statens forhandlingsleder. Det ble brudd i forhandlingene og Unio gikk ut i streik 24. mai, en streik som ble avsluttet med frivillig lønnsnemnd 8. juni.

 

Les: Offentlig sektor i streik

Les: Konflikten i staten til frivillig lønnsnemnd

 

Vil bremse veksten

NHO ser alvorlig på at norsk økonomis konkurranseevne forsetter å svekke seg. NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund vil ha et moderat oppgjør i 2013 og at det ikke skal gis sentrale tillegg på lønnsområder med lokal forhandlingsrett.

Også sjefsøkonom Stein Gjerding i Spekter mener Norge har hatt en svært høy reallønnsvekst i forhold til våre handelspartnere.

– Dette øker sårbarheten i norsk økonomi og vil kunne svekke vår konkurranseevne ytterligere, ifølge sjefsøkonomen i Spekter.

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS er svært knapp i sin kommentar:

– Det var ingen uventede tall i den foreløpige rapporten fra TBU, verken fra kommunesektoren eller de andre tariffområdene.

 

Fakta TBU

Rapporten gir oversikt over utviklingen i de senere år i lønninger, inntekter, priser, makroøkonomi og konkurranseevne. Utvalget presenterer dessuten en prognose for konsumprisveksten fra 2012 til 2013. Rapporten inneholder også korte beskrivelser av utsiktene for internasjonal økonomi og norsk økonomi. Rapporten bygger delvis på foreløpig statistikk og anslag for 2012. Deler av rapporten vil derfor bli oppdatert i slutten av mars/begynnelsen av april, og supplert med tall for lønnsutviklingen for kvinner og menn og lønn etter utdanning.

 

Les: Tema Tariffoppgjør 2012

Mellomoppgjøret 2013 er i gang!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse