Foreslår ny publiseringsstrategi
I stedet for å publisere ny forskning som "ferdige" artikler, bør den første forskningsteksten legges frem lokalt som et notat. Det mener førsteamanuensis Kari Kvigne (bildet) og professor Jan Kåre Hummelvold. En trinnvis publiseringstrategi kan sikre at den nye kunnskapen prøves i den sammenheng hvor den er skapt, mener de.
Kvigne og Hummelvold, som begge arbeider ved Høgskolen i Buskerud, har sett seg lei på at de fleste og beste forskningsartikler bare publiseres i internasjonale tidsskrifter med stor prestisje. Dette skjer på engelsk.
"Dermed begrenses kuinnskapens tilgjengelighet og ofte også den konkrete betydning og bruksverdi av forskningsresultatene", skriver de i artikkelen Hvordan ta i bruk kunnskap raskere, i Sykepleien 2/2013.
De slår nå et slag for en alternativ og trinnvis publiseringsstrategi som inkluderer en utvidet forståelse av fagfellegranskning.
"Konkret betyr dette at den første forskningsteksten legges frem lokalt som et notat. På grunnlag av dialog og tilbakemeldinger lages så en vitenskapelig rapport. Også her kan man innhente reaksjoner og vurderinger, men nå også fra andre utenfor feltet hvor studien er gjennomført. Så skrives en fagartikkel og/eller en vitenskapelig artikkel", foreslår de to forskerne.
De mener at lokal kunnskap på denne måten kan utvikles til sentral kunnskap.
"Bærekraftig kunnskap utvikles best i dialog med tjenesteytere, bruekre/pasienter og forskere", mener Kvigne og Hummelvold. De medgir at denne strategien kan være tidkrevende, ikke minst med tanke på å gi uttelling i form av publiseringspoeng.
"Men den kan være lønnsom fordi kunnskapen raskere kan tas i bruk i tjenestene."
0 Kommentarer