fbpx Hjemmesykepleien dropper pasientrapport Hopp til hovedinnhold

Hjemme­sykepleien dropper pasient­rapport

Kun ved én prosent av sykehusinnleggelsene fra hjemmesykepleien foreligger pasientrapport.

- Et hårreisende lavt tall og veldig bekymringsfullt, mener høgskolelektor Rose Mari Olsen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Mens det foreligger en sykepleierapport ved utskriving i nær 70 prosent av tilfellene, er tilsvarende tall ved innleggelse så godt som fraværende viser en nylig fullført doktorgradsavhandling ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

– En så omfattende mangel på sykepleierapporter ved innleggelse kan forårsake alvorlige brudd i omsorgskontinuiteten og medføre uønskede hendelser og skade på pasienten, sier stipendiat og høgskolelektor Rose Mari Olsen. Hun disputerte 31. mai med avhandlingen "Informasjonsutveksling mellom sykepleiere i hjemmesykepleie og sykehus ved overføring av eldre pasienter".

Kontinuitet i omsorgen er ifølge Olsen særlig viktig for de eldre pasientene, og nettopp derfor er denne pasientgruppen også spesielt sårbare ved overføring mellom helsetjenestene.

Samtidig er det avgjørende at helsepersonell har kjennskap til pasientens vanlige tilstand og stabilitet over tid for å kunne vurdere hvorvidt status er endret.

 – Når pasienten kommer inn på sykehus kan han for eksempel være tungpustet. Dette kan bli tolket som noe nytt, mens han i realiteten har vært det i flere år. Da vil dette få konsekvenser både for pleie og behandling, og ofte også medføre lengre liggetid, sier hun til forskning.no.

 

Lite om psykisk helse

Til nå er det gjort lite forskning på sykepleieres informasjonsutveksling knyttet til overføring av eldre pasienter mellom sykehus og hjemmesykepleien.

Olsens forskning avdekker at den informasjon som blir utvekslet både skriftlig og muntlig, ofte er mangelfull. Den domineres av forhold relatert til pasientenes fysiske helse, mens fokuset på psykisk helse er nesten fraværende.

– Det er et tankekors og et paradoks at sykepleierapportene som utveksles er så mangelfulle på forhold relatert til psykisk helse.

 

Ressursmangel

Sykepleierne føler seg maktesløse når det er mangel på ressurser.

– De forteller om en følelse av avmakt, gjennom at det rett og slett er for lite tid, sier Olsen.

Sykepleierne peker også på uklare ansvarsforhold og manglende kontinuitet i personalet som betydelige hindringer. Når ansvaret for pasienten er uavklart eller ikke gjort godt nok kjent, kan det føre til at ingen sikrer at den nødvendige informasjonen om pasienten blir utvekslet.

På grunn av arbeidstid i turnus og deltidsansettelser, kan eksempelvis ikke en og samme sykepleier ta hånd om den totale informasjonsutvekslingen for pasienten. 

 

Hederlig unntak

Den geriatriske enheten på sykehuset er gjennomgående bedre på det meste sammenlignet med andre medisinske enheter. Sjansen for at du får med deg en utskrivningsrapport herfra er ifølge forskeren mer enn ni ganger større enn om du er innlagt på en annen medisinsk enhet.

– De kan dette med å tenke helhetlig, og har en god kultur som setter klare føringer, sier Rose Mari Olsen.

Hun håper studien kan bidra til å vekke folk. Ikke bare sykepleierne men også lederne og de som forvalter ressursene.

Les mer HER.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse