fbpx – Å behandle homofili er uetisk Hopp til hovedinnhold

– Å behandle homofili er uetisk

JOBBER MED HOLDNINGER: Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner peker på at legning kan begrense tilgang på helsetjenester, også i Norge . Arkivfoto: Stig Weston Foto: Stig Weston

World Medical Association (WMA) sier homofili er naturlig og at forsøk på å behandle legning er brudd på menneskerettighetene.

I en uttalelse sier WMA at slik praksis er uetisk og må straffes.

WMA er en internasjonal organisasjon for legeforeninger, og jobber med etiske spørsmål. Den norske legeforening er med i WMA.

 

Forfølges

Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) sier uttalelsen er viktig.

– I flere land i verden straffeforfølges homofile, påpeker han.

– Når man i et land har flertall for å kriminalisere homofile, sier det noe om et menneskesyn som man nok også finner hos helsepersonell i det landet.

 

Utfordrende

Han viser til at man ikke trenger bevege seg så veldig langt for å finne holdninger som gjør det problematisk for homofile i møte med helsevesenet.

– For noen år siden viste en stor undersøkelse at mange svenske sykepleiere syntes det var utfordrende med homofile pasienter. I Norge i dag diskuteres det om leger skal få reservere seg mot å henvise lesbiske til kunstig befruktning, sier han.

I uttalelsen fra WMA heter det at homofili er en naturlig variasjon i menneskelig seksualitet. All form for stigmatisering, kriminalisering og diskriminering fordømmes.

 

Tilgang

Nylund i LLH sier forsøk på å «behandle» homofili nok er sjeldent i Norge.

– Hvis det skjer, er det nok snarere i regi av menigheter enn av helsevesenet, sier han.

– Men vi ser at de som jobber i helsevesenet trenger mer kompetanse i møte med homofile. Legningen blir lett underfokusert eller overfokusert. Enten vektlegges den overhodet ikke, ellers så tillegges den betydning for alt. Holdninger begrenser homofiles tilgang til helsetjenester.

 

Holdninger

Han legger til at Norge er langt fremme internasjonalt. 

– Vi har en veldig progressiv lovgivning, som har påvirket holdninger, sier han.

– Andre land går i motsatt retning, og påvirker holdninger i det vi mener er gal retning.

Nylund viser til Uganda, som vil innføre dødsstraff for homofili.

– Det oppfattes nok ikke som en oppfordring til å oppføre seg spesielt all right mot homofile.

 

Les om WMA på Legeforeningens nettsider:

Verdens legeforening (WMA) - etikk og menneskerettigheter

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.