Kjøper oss ut av helsekø
Antall nordmenn med helseforsikring er i dag tolv ganger høyere enn i 2003.
Tall fra Finans Norge (FNO) viser at hele 380 000 nordmenn har en eller annen forsikring som sikrer dem rask behandling for en rekke helseplager. Det er en økning på 15 prosent sammenlignet med tall fra 2012. I 2003 gjaldt det samme for bare 32 000 nordmenn.
Ni av ti nordmenn med sykeforsikring har fått den gjennom jobben. Bare litt over 30 000 har kjøpt privat behandlingsforsikring.
Urovekkende
Professor i sosialmedisin Steinar Westin ved NTNU mener utviklingen er urovekkende.
– Det er en rar utvikling i et land med et helsevesen som gir hjelp etter behov – ikke etter betalingsevne. Dette er ikke et etterspørsels-, men et tilbudsstyrt marked. Det er tydeligvis ikke vanskelig å skremme folk til å bruke penger på dette. Angst og usikkerhet kan fremme salg av slike forsikringer, sier Westin til dinepenger.no.
Westin mener det økte salget kan være opptakten til et todelt helsevesen.
– Man kan ikke trylle fram flere leger og sykepleiere, og helseforsikringer kan lett bidra til å trekke arbeidskraft fra det offentlige til det private. Jeg tror ikke folk egentlig ønsker et todelt helsevesen, sier han.
Redusert sykefravær
– Når forsikringsselskapene kjøper behandling ved private sykehus og institusjoner, øker det den samlede behandlingskapasiteten, reduserer presset på det offentlige helsevesenet og bør derfor være en fordel for alle, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.
Norske bedrifter oppgir ifølge Kreutzer redusert sykefravær, redusert ventetid for ansatte som står i helsekø og å ta vare på ansatte som blir syke som de viktigste årsakene til at de kjøper behandlingsforsikringer til de ansatte.
Hva forsikringsselskapene dekker varier fra selskap til selskap, og hvilken avtale man velger:
– Men i hovedsak dekkes utgifter til spesialist, psykolog/psykiater, fysioterapeut/kiropraktor og lignende, sykehusopphold og reiseutgifter, samt rehabilitering. Det er flest saker som gjelder fysioterapi og lignende, mens når det gjelder erstatningene så går den største andelen til å dekke operasjoner, sier Kreutzer.
0 Kommentarer