fbpx Norge verdsetter sykepleiere lavt Hopp til hovedinnhold

Norge verdsetter sykepleiere lavt

Blant 24 OECD-land kommer Norge på 16. plass når man sammenligner lønnsnivået for sykepleiere med gjennomsnittslønnen i landet.

Det går fram av OECD-rapporten «Health at a Glance 2013»  (side 80-81). Organisasjonen har sammenlignet avlønningen av sykepleiere som arbeider ved sykehus, med gjennomsnittlig lønn for alle arbeidstakere i hvert enkelt land. Det gir ifølge rapporten en indikasjon på hvor attraktive sykepleierne er i forhold til andre yrker.

 

Flest over gjennomsnittet

Rapporten viser at avlønningen av sykepleiere i de fleste land ligger over gjennomsnittlig lønn for alle arbeidstakere. Avlønningen i hvert enkelt land er omgjort til en felles valuta, amerikanske dollar.

I Luxembourg og Israel ligger inntekten til sykepleiere 40 prosent høyere enn gjennomsnittet. I USA er den 30 prosent høyere, mens i Hellas, Spania, Australia og Tyskland var den 20 prosent høyere enn den gjennomsnittlige lønnen i landet. I Norge ligger lønnen til sykepleiere på gjennomsnittslønnen.

Dårligs avlønning har sykepleierne i Slovakia og Ungarn, hvor lønnen ligger 20 prosent lavere enn gjennomsnittslønnen.

I utregningene er tatt med gjennomsnittlig brutto årsinntekt, inkludert trygdeavgift og inntektsskatt. Den omfatter også all ekstra betaling som bonuser, betaling for nattevakter og overtid.

 

Attraktiviteten til yrket

Ifølge rapporten er nivået på godtgjørelsen av sykepleiere ikke bare en indikasjon på den relative økonomiske velferden til sykepleiere. Den er også en viktig faktor i forhold til trivsel, og et mål på attraktiviteten til yrket i det enkelte land, mener OECD.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse