fbpx – Krev penger! Hopp til hovedinnhold

– Krev penger!

Det er penger å hente i de lokale lønnspottene. – Nå må dere kreve, sier NSF-leder Eli Gunhild By til sykepleierne.

Som leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) har Eli Gunhild By (51) nettopp vært gjennom et lønnsoppgjør.

Framover er det lokalt det skal kjempes om kronene.

Ros og ris
Det ble ingen streik, men lønnsoppgjøret medfører både ros og ris for forbundslederen. NSF får også kritikk fra sine egne for å skape et feil bilde av yrket.

På NRK Ytring skriver intensivsykepleier Minna Hagring at sykepleierforbundet har et PR-problem. Hun får NSFs reklamekampanjer i vrangstrupen: Forbundet formidler ikke at sykepleieryrket er dynamisk og basert på medisinsk fagkunnskap og handlekraft, mener hun. Yrket er mer enn omsorg og hjertevarme. Hagring og By møttes til debatt i Dagsnytt 18.

Her oppsummerer By og svarer på kritikken:

 

Verst i kommunene
– Hva synes du om resultatet i lønnsoppgjøret?

– Jeg syns vi fikk til noe i Spekterområdet, altså i sykehusene. Men i KS-området – i kommunene – kom vi ikke dit vi ville.

– Hva var problemet?

– KS har gitt inntrykk av at sykepleiere er det de ønsker seg aller mest. De er opptatt av kompetansen vår hele året. Men ikke når det er lønnsoppgjør. Verken i stat eller kommune kan vi si oss helt fornøyd.

 

– God tone i Spekter
– Hva var så bra med Spekter?

– Det var gode og konstruktive forhandlinger.

– Det var du ikke forberedt på?

– Tonen var bedre enn vi har hatt i tidligere forhandlinger. Selv om vi ikke fikk innfridd alt, så opplevde vi å bli hørt. Da har vi noe å bygge på til neste forhandlingsrunde.

–  Hva kom konkret ut av den gode tonen?

– Veldig bra at sykepleierne skal få lønn under videreutdanning. Vi fikk ikke en egen lønnskode for master, men de lytta på våre argumenter.  Så får vi se neste gang.

 

Lærerne og arbeidstiden
– Har lærerne hemmet dere?

– All oppmerksomheten om lærernes arbeidstid var ekstra utfordrende. KS sier i alle sammenhenger at det er behov for sykepleiere. Når det kommer til stykket gir de lønn som ikke vil rekruttere sykepleiere.

– Hadde dere for store ambisjoner?

– Det er svært uheldig at minstelønnen i kommunene er lavere enn i sykehusene. Målet er jo å få flere og sykere pasienter til kommunene.

 

Mer penger

Kan skuffelsen rettes opp i det lokale oppgjøret?

– Det er fortsatt mange penger igjen. Jeg oppfordrer medlemmene til å stille krav. I alle tariffområder.

 

Gratulerte medlemmene med «Robonurse»
–  Filmen «Robonurse» var ingen suksess?

– Vi har fått både positive og negative tilbakemeldinger. Nå spør vi om medlemmenes mening i en undersøkelse. Den er sett 70 000 ganger.

– Hva var hensikten?

– Å gratulere sykepleierne med dagen 12. mai og vise at sykepleierne ikke kan effektiviseres bort. Det er en tegnefilm med enkelt språk. Med 100 000 medlemmer kan ikke alle være fornøyde.

– Hvor mye kostet filmen?

– Vanskelig å fastsette, men hvert år setter vi av cirka en million i budsjettet til 12. mai-feiring. Denne gangen brukte vi sosiale medier, ikke plakater eller annonser. Målgruppen var yngre mennesker.

 

Hjertetru og englevinger
– Har sykepleiere et PR-problem?

– Det som var skrevet på Ytring var konstruktivt. Det skal vi lytte til. Vi treffer ikke alle, men alltid noen, med våre kampanjer. Hjertetru-filmen ble jo elska.

– Men nå er «Hjertetru» passé?

– Opplever ikke det. Den ble lansert i 2011og ble godt mottatt. Den blir vist mye på medlemsmøter. Studentene elsker den. Søknaden til studiet har gått opp, men vi vet jo ikke om dette er grunnen. Vi skal ikke være redd for å bruke virkemidler.

– Vil englevinger bli brukt igjen som sykepleiersymbol?

– Nei.

– Ikke det?

– Det er helt tydelig at englevinger ikke er god vei å gå for å fremme et fag når det er kompetanse vi vil framheve.







Veldig bra at sykepleierne skal få lønn under videreutdanning.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse