fbpx Ut på høring Hopp til hovedinnhold

Ut på høring

Regjeringens forslag om å fjerne henvisningen fra fastlegen når kvinner ønsker abort, sendes ut på høring.

 

I går informerte helseminister Bent Høie Stortinget om at regjeringen i løpet av juni sender ut høringsnotatet med forslag om å fjerne henvisningen fra fastlegen for kvinner som ønsker abort.

LES: Slutt på henvisning


Ikke spiral, p-piller eller assistert befruktining

I følge Bent Høie ivaretas dermed både de abortsøkende kvinnerene og leger som finner det vanskelig å henvise til abort.

Helseministeren vil også tydligegjøre regleverket om at det ikke er mulig for fastleger å reservere seg mot å sette inn spiral, foreskrive p-piller eller henvise til assistert befruktning.

 

Det skal også bli tydelig hvilket ansvar kommunene har for å sikre at fastleger ikke reserverer seg i strid med regelverket.


Tilsyn

Departementet har i tillegg bedt Statens helsetilsyn om å gjennomføre tilsyn i 2016.

- Tilsynet skal omfatte kommunenes og fastlegenes tilbud til kvinner som vurderer eller ønsker svangerskapsavbrudd, og eventuelt lovstridig reservasjon av samvittighetsgrunner, sa Høie.

LES: Reservasjonsretten avblåst


For sent

Torgeir Micaelsen fra Arbeiderpartiet spurte Høie omøkte ressurser til Helsetilsynet, ville gjort at det varslede tilsynet kunne blitt gjennomført tidligere.

Bent Høie mener at 2016 er et godt tidspunkt for tilsyn for da har det nye regelverket fått virke en stund. 

- Hvis Stortinget stiller mer ressurser til disposisjon til Helsetilsynet, er det ikke sikkert at Helsetilsynet ville ha prioritert å bruke de ressursene på et tilsyn på et område der det snarlig kommer en regelendring og en ny praksis. Det kunne godt tenkes at de så at det var andre forhold i helsetjenesten som det var mer vesentlig å ha tilsyn på, la helseministeren til.

LES: Norge kan bli strengest i Norden

Grønt nummer

Regjeringen ønsker også å opprette et "grønt  nummer"  for kvinner som ønsker råd og veiledning om abort.

- Tjenesten skal kunne sette kvinnene over til aktuelle sykehus eller rådgivningstjeneste dersom hun ønsker det, sa helseministyreren.


Etikk

I tillegg skal regjeringen opprette et utvalg som skal utrede etiske og praktiske forhold rundt tanke- og samvittighetsfrihet under utøvelse av arbeidsoppgaver i arbeidslivet generelt.

Bent Høie sa til Stortinget i går, at endringene i regelverket sannsynlligvis vil tre i kreft i løpet av 2015.

LES:  Høie har abortløsningen

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse