Overdriver forskningsresultater
Pressemeldinger som sendes ut fra universiteter og tidsskrifter inneholder ofte overdrivelse av forskningsfunnene.
Det viser en studie publisert i British Medical Journal, ifølge forskning.no . Studien har spesielt sett på overdrivelser av forskningsfunn i helsenyheter.
Fra dyr til mennesker?
De vanligste formene for overdrivelse i mediene ble undersøkt. Disse er:
- Årsakssammenhenger basert på korrelasjoner
- Direkte helseråd i ditt daglige liv fra studien
- Resultater fra dyreforsøk som kanskje kan overføres til mennesker.
Kilde: forskning.no
Overdrevne råd
Materialet som ble undersøkt består av 400 helserelaterte pressemeldinger fra 20 universiteter i Storbritannia i 2011. Pressemeldingene ble sammenlignet med studiene de var basert på, samt 668 nyhetssaker fra medier som BBC, som omtalte de samme studiene.
Forskerne fant at pressemeldingene hadde mange overdrivelser: 40 prosent inneholdt overdrevne råd, 33 prosent inneholdt overdrevne årsakssammenhenger, og 36 prosent dro overdrevne linjer mellom dyreforsøk og mennesker. (Se interaktiv tabell under)
Viderefører informasjonen
I de tilfellene hvor pressemeldingen var overdrevet, var det stor sjanse for at de samme overdrivelsene var gjentatt i nyhetsartiklene:
Studien viser at 58 prosent av nyhetsartiklene hadde de samme rådene, 81 prosent hadde årsakssammenhengene og 86 prosent trakk de samme dyreforsøkskonklusjonene. Dersom pressemeldingene ikke inneholdt overdrivelser, var sjansen mye mindre for at det var overdrivelser i nyhetsartiklene.
0 Kommentarer