fbpx –Unngå snublefellene Hopp til hovedinnhold
De farlige hoftebruddene:

–Unngå snublefellene

Mye kan gjøres for å unngå at eldre skrøpelige får hoftebrudd, mener seniorforsker Anne Johanne Søgaard.

Anne Johanne Søgaard er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Hun har forsket på osteoporose (beinskjørhet) i mange år.

Hver time på døgnet rammes en nordmann av hoftebrudd. Det skrev Anne Johanne Søgaard og medforfatter Grethe S. Tell i Bergens Tidende (BT) dagen før nyttårsaften. Bruddene fører til store lidelser og død, og er en av de mest ressurskrevende enkeltdiagnoser på norske sykehus.

Skjer innendørs

Det kan koste opp mot 10 milliarder i året. Søgaard mener mye kan gjøres for å unngå slike brudd.

Det er vel høysesong for hoftebrudd nå?
– Hoftebrudd skjer i hovedsak innendørs. Men slike brudd skjer litt oftere om vinteren. 

Hvorfor mest inne?
– Det rammer i stor grad eldre, skrøpelige menneske som holder seg mest innendørs, spesielt når det er glatt ute. En del skjer på sykehjem, pasientene der er veldig lite ute.

Hvem er utsatt?
– Eldre personer har ofte lav beinmasse. De som har brukt kortison over lengre tid, er også utsatt. Det samme med tynne personer med lavt energiinntak. Derfor har myndighetene foreslått obligatorisk veiing i hjemmesykepleien av dem i risikogruppen.

Hvordan går det med veiingen?
– Jeg vet ikke. Antakelig er det forskjeller fra kommune til kommune. Da er vi inne på en annen sak: Det mangler retningslinjer for forebygging og behandling av osteoporose. De som fins, er over ti år.

Så hva må til?
– Blant annet nye nasjonale retningslinjer.

Medisinbruken har gått ned

Det er ikke lett å forebygge?
– Nei, men vi vet jo noe. Røykekutt og økt fysisk aktivitet er viktig. Og det fins ganske effektive medisiner, men få bruker dem. Bruken har gått ned de siste årene.

Hvilke medisiner?
– Bisfosfonater. Den enkleste metoden er å gi sprøyte en gang i året eller halvåret. Men de fleste pasienter må prøve tabletter først, så de får ikke tilgang til denne medisinen. Det er også et problem.

90-åring med lårhalsbrudd, det går sjelden bra?
– Det hender det går bra. Men vi sier ofte litt sleivet at et hoftebrudd er «begynnelsen til slutten». 1 av 4 over 50 år med hoftebrudd, dør etter ett år. Det er dramatiske tall.

Noe skal man dø av?
– Tror jeg ville valgt noe annet å dø av enn hoftebrudd. Det kan dra ut i tid, føre til delir, man kommer seg ofte ikke igjen. Siste året kan bli lite levelig.

Man kan ikke binde pasienten?
– Nei, men man kan sørge for at det ikke er snublefeller og bruke hoftebeskyttere. Og bare 16 prosent av dem som har hatt hoftebrudd får medisiner, selv om vi vet at risikoen for et nytt brudd er stor. 

Magnesium i drikkevannet?

Noe sykepleierne bør tenke på?
– Snublefeller, oppfølging og god ernæring, slik at de gamle ikke går ned i vekt. Og de kan lage retningslinjer for hvert sykehjem eller sykehus. Foreslå tiltak. Det er jo de som pleier pasientene etterpå og som skal hjelpe dem tilbake.
 
Fått respons på utspillet i BT?
– En professor skrev like etterpå at det bør tilsettes magnesium i drikkevannet i Norge, for det vil redusere risikoen for hoftebrudd på en enkel måte. Da må myndighetene inn.

Bruker du selv brodder for tiden?
– Ja, jeg har tre par i skuffen hjemme og har dem ofte på. Jeg har brukket ankelen og vet hvor lett det kan skje. 















0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse