Hjem fra Sierra Leone
– Fremdeles dør deprimerende mange av ebola, sier Bjørn Fougner.
Han tilbrakte julen i landet der julen var avlyst. Sierra Leone er et av landene som er hardest rammet av ebola, med 10 740 smittete og 3276 døde.
Antall smittete har gått nedover de siste månedene, men i slutten av januar steg antall smittete litt igjen.
I fullt utstyr
Fougner, som til vanlig er sykepleier på gastrokirurgen på St. Olavs Hospital, var i Sierra Leone for andre gang. Første gang, i august, jobbet han mest med triage. Den gangen uten beskyttelse, men rutinene er skjerpet etter at den norske legen Silje Michalsen og lokale helsearbeidere ble smittet under lignende arbeid.
Denne gangen jobbet han mest med ebola-syke. I fullt beskyttelsesutstyr.
Først i Kenema, øst i Sierra Leone, så i Kono. I motsetning til forrige gang han var der, var det nå noen gode nyheter. I Kenema er det ikke registrert nye ebola-tilfeller siden midten av november, med unntak av en lokalt ansatt som døde i januar. Men i Kono, 4 timer nordover, steg antall tilfeller. Derfor ble Fougner sendt dit.
Her hadde Røde Kors fått opp et ebola-senter og her pleiet han ebola-syke.
Ingen død i skjønnhet
– Mange dør i ensomhet, sier han.
– Tanken på dem sliter jeg med fortsatt. Det er ingen død i skjønnhet.
Når han hadde på beskyttelsesdrakt, kunne han jobbe i en time. Da var det mange oppgaver å skjøtte og ikke tid til å drive palliativ omsorg.
– Det jeg kunne gjøre, var å gi litt vann og stryke dem over håret. Jeg kunne ikke sitte der.
Ebola-pasientene i Kono lå i to telt, veldig tett sammen. Fougner forteller at det var lite lyd.
– De var stille. De tok situasjonen med verdighet og ro, selv om de selvfølgelig var redde.
Flere døde hver dag. Det høyeste antallet var 4.
Dyr sykdom
Han sier ebolaarbeidet var såpass spesielt at det ikke kan sammenliknes med noe han har opplevd i Norge. Sierra Leone, som er et av verdens fattigste land, har vært avhengig av hjelp utenfra.
– På norske sykehus er utstyr aldri noe problem. Men en beskyttelsesdrakt koster to til tre hundre kroner og kan bare brukes én gang. Alt vi hadde på oss hos de syke, med unntak av beskyttelsesbrillene, måtte kastes. Ebola er veldig ressurskrevende.
Påpasselige
De lokale helsearbeiderne hadde noe forståelse for smitteveier, etter hvert fikk de god forståelse.
– Smittevern er krevende, og det er lett å bli mindre påpasselig. Det merket jeg selv etter noen uker. Men da var de lokale på hogget. De var mest påpasselige på å følge rutinene. De uttrykte også en veldig takknemlighet for at vi var der.
Spørsmålet er hva som skjer når hjelpeorganisasjonene reiser hjem. Selv om ebolaepidemien brenner ut, står det ikke noe robust helsesystem tilbake. Ebola-sentrene vil sannsynligvis bli brent.
– Og skulle ebolaepidemien komme tilbake, er vi nødt til å bidra med penger og folk.
Katastrofe
Vel hjemme i Norge synes han det er deilig med kulde og finner forsonende trekk også med tabloidavisene. Det er lenge siden ebola har fått en forside her.
– Media klarer bare en katastrofe om gangen, og nå har det jo skjedd mye annet i verden. Sett fra Norge er Martin Ødegaard noe av det største som har hendt siden andre verdenskrig.
Første gang Fougner kom hjem fra oppdrag, hisset han seg veldig opp. Nå blir han litt trett og lei.
– Men det går fort over, sier han og smiler.
Må ikke bli glemt
Han oppfordrer andre sykepleiere til å ta oppdrag.
– Rent prinsipielt mener jeg det er viktig å reise ut. Det er viktig at disse menneskene ikke blir glemt og det er en måte å vise dem respekt. Jeg skjønner at mange ikke har mulighet, men kan man ikke reise, er det mange organisasjoner å støtte.
Selv er han ferdig for en stund.
– Jeg sa til de jeg kjenner der nede at vi ses etter epidemien, sier Bjørn Fougner.
Fremdeles behov
I Kono er det nå mellom sju og ti pasienter innlagt hver dag, ifølge nødhjelpskoordinator Thomas Lahnthaler i Røde Kors.
Siden juni 2014 har organisasjonen hatt 60 personer i Sierra Leone, fordelt på teknisk personell, administrativt personell og helsepersonell. 11 er i landet nå.
Lahnthaler sier smittetallene begynte å gå ned i november, og at de nå har stabilisert seg. Nå er det 80 nysmittete hver uke, mot 560 hver uke i november i fjor.
– Men så lenge det er nysmittete er det fremdeles bruk for oss der, og ebolaviruset er fremdeles aktivt, sier Lahnthaler.
0 Kommentarer