fbpx Moderat økning av hiv Hopp til hovedinnhold

Moderat økning av hiv

Bildet viser en hånd som holder frem et kondom

Mer hiv blant heterofile smittet i utlandet.

249 nye tilfeller med hiv ble diagnostisert i 2014, mot 234 i 2013.

Relativt stabilt

Totalt er det diagnostisert 5 622 hiv-tilfeller i Norge. 3 803 menn og 1 819 kvinner.

Ifølge Folkehelseinstituttet har situasjonen holdt seg relativt stabil de siste årene, og preges av vedvarende høye smittetall blant menn som har sex med menn og en stor andel hiv-smittede innvandrere.

Thailand

Nesten halvparten av dem som diagnostiseres er innvandrere. Men mange er allerede testet i hjemlandet og noen får allerede behandling. Disse inngår likevel i statistikken for 2014, fordi det var da de ble testet her.

En stor gruppe nysmittete er heterofile menn smittet i utlandet, spesielt Thailand.

Menn som har sex med menn

107 tilfeller ble registrert blant menn som har sex med menn. Det er det høyeste antallet noe år hittil for denne gruppen. Men ifølge Folkehelseinstituttet er økningen blant innvandrere og reflekterer ikke økning i nysmitte blant menn som har sex med menn i Norge.

Halvparten av dem som ble diagnostisert med hiv blant menn som har sex med menn er innvandrere.

Bekymret

Siden økningen av hiv startet i 2003 blant menn som har sex med menn, er antall tilfeller tredoblet. Det samme er registrert i andre vestlige land. Derfor er smittepresset stort i utsatte miljøer både i Norge og utlandet, og det forsterkes av mange nysmittete med høye virusmengder som ikke vet de har hiv.

Antall tilfeller med gonore blant menn som har sex med menn fortsatte å øke i 2014 og antall tilfeller syfilis holdt seg på et høyt nivå. Det indikerer mye risikosex.

Tiltak

Økt bruk av kondom og tidlig diagnose er prioriterte mål for å forebygge hiv.

Menn som har sex med menn bør tilbys sjekk for kjønnssykdommer når de er i kontakt med fastlege eller andre deler av helsetjenesten. Seksuelt aktive bør sjekke seg en gang i året, de som har flere partnere oftere.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse