fbpx Strømmer til privatsykehusene Hopp til hovedinnhold
Danske pasienter:

Strømmer til privat­sykehusene

Antall pasienter som blir behandlet ved private sykehus og klinikker i Danmark har økt med 16,5 prosent siste året. Det samme kan skje i Norge.

Tall fra Danske Regioner viser over 100 000 pasienter ble sendt videre til behandling på private sykehus og klinikker i 2014. Og det er ingen grunn til at veksten i pasientstrømmen fra det offentlige til privatsykehusene stopper, uttaler Jens Stenbæk (V), formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbeid til Ugeskriftet.d k.

Økningen skyldes blant annet at den danske regjeringen i september 2013 innførte en ny utredningsrett, om at pasientene senest innen en måned skal få vite hva som feiler dem.

Vil fortsette å stige

Regionene forventer at avtaler om utredning med de private sykehusene og klinikkene vil stige i 2015, fordi regionene nettopp har startet arbeidet med å inngå avtaler for åtte nye sykdomsgrupper.

– De regionale sykehusene har økt kapasiteten på utredning. Men det er grenser for hvor mye sykehusene kan effektivisere seg ut av problemet. Retten til hurtig utredning har synliggjort at offentlige sykehus på noen områder har vanskelig for å følge opp, ifølge Jens Stenbæk.

Brancheforeningen for privathospitaler og klinikker (BPK) er tilfreds med utviklingen.

– Vi ser tallene som et positivt tegn på at det er oppbrudd på vei, sier sekretariatchef Jesper Luthman til Berlinske.

Norge følger etter

Fritt sykehusvalg var en av de store kampsakene under den norske valgkampen. I dag er det flertall på Stortinget for å innføre fritt behandlingsvalg, og det er allerede foreslått innen rusbehandling og psykisk helsevern.

Tirsdag kunne helseminister Bent Høie (H) under et besøk på privatklinikken Medi 3 i Ålesund fortelle at regjeringen vil foreslå at enkel utredning innen hjerte- og karsykdommer skal kunne gjøres hos private. Det samme gjelder behandlinger innen gynekologi, øye, lettere ortopediske inngrep og prosedyrer, urologi og utredninger innen mage/tarm. Det betyr at i overkant av 100 000 pasienter vil omfattes av fritt sykehusvalg.

Målsettingen til regjeringen er at forskriften om fritt behandlingsvalg skal tre i kraft i siste kvartal av 2015.

– Da håper vi at de private vil hive seg fort rundt og blir godkjent for dette slik at vi kommer i gang med behandlingen, sa Høie til NRK Møre og Romsda l.

Det er ingen grunn til at veksten i strømmen fra det offentlige til privatsykehusene stopper.
Jens Stenbæk

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse