fbpx Ungdommer flest bruker vett på nett Hopp til hovedinnhold

Ungdommer flest bruker vett på nett

Illustrasjonsbilde av en babyhånd som trykker på likes-knapp

Voksnes skrekkbilde av hva unge driver med og utsettes for i sosiale medier, kan med fordel tones ned, sier Sigrid Ryeng Alnes i UngOrg.

Årets helsesøsterkongress starter i dag, tirsdag. I morgen skal Sigrid Ryeng Alnes (26) fra organisasjonen UngOrg holde foredraget "Slik er unges skjulte liv".

– Tittelen er litt misvisende for det jeg kommer til å snakke om, men den er "typisk voksen", sier hun.

Jeg tror veldig mange voksne tror vi er litt dumme, og ikke skjønner at ting kan gå galt, men det gjør vi jo. Dersom de alltid skal anta det verste, så vil man jo aldri si hva som egentlig foregår.

Jente 15 år.

Skrekkscenario

Sigrid Ryeng Alnes har snakket med ungdommer om deres tanker rundt sosiale medier og hvordan de bruker dem. Resultatet er beskrevet i rapporten " Det er på Facebook man flørter. Ungdommers forhold til identitet og seksualitet på sosiale medier."

Ungdommene jeg snakket med oppfatter at voksne har et skrekkbilde av hva de driver med og blir utsatt for i sosiale medier, sier hun.

Ryeng Alnes har snakket med ungdommer og sier at hennes inntrykk er at de aller fleste ungdommer har et bevisst forhold til hva de poster på sosiale medier.

 

Ungdom med nettvett

De siste tallene fra Barn og Medier viser at kun 7 prosent av alle ungdommer som har postet et nakenbilde eller lettkledd bilde av seg selv på sosiale medier. Det betyr at 93 prosent av ungdommene ikke har gjort det, sier hun.

Ryeng Alnes mener det virker mot sin hensikt dersom voksne lager opplegg rundt sosiale medier som er tilpasset de sju prosentene som kanskje ikke bruker nettvett.

Da er det fort at ungdommene tenker: Dette gjelder ikke meg, sier hun.

Folk tør nesten ikke sende mer av [stygge eller lettkledde] bilder, for de vet det blir lagret. Det finnes en app nå som lagrer alle bilder uten at [avsender] vet det

Gutt 15 år om Snapchat

Trender

Ryeng Alnes rapport, innrømmer ungdommene at de poster ting for å få likes.

Dersom de ikke får likes, oppfatter de det som liten vits å poste.

Kan ikke det være med på å lage et press om å poste ting som de vet vil gi likes?

Vi vet at det er trender som stadig skifter om hva som gir likes. Vi snakker da først og fremst om bilder. Likevel sier ungdommene jeg har snakket med at de tenker seg om før de legger noe ut. Ungdommene kan på mange måter mye mer om sosiale medier enn voksne.

Når man tar et bilde på Instagram så forsøker man jo å ta et bilde som gir mye likes, det er det bare å være ærlig på. Men jeg vet ikke om man prøver å være sexy. 

Gutt 15 år.

Utsatt ungdom

Ryeng Alnes forstår at helsesøstre er opptatt av hva ungdommer driver med på nett.

 Helsesøster er ofte i kontakt med ungdom som sliter. Det er likevel viktig at også helsesøstre tenker at all ungdom ikke er utsatt ungdom, sier hun.

Ryeng Alnes mener de voksne med fordel kan ta med ungdommene når de skal lage undervisningsopplegg.

Ungdommene føler selv de kan mer om sosiale nettverk enn de voksne. De har vokst opp med sosiale medier. Dersom de voksne tar en belærende holdning overfor ungdommene, er det lett at de ikke oppnår dialog, men skyver ungdommene fra seg, sier hun.

De voksne bryr seg bare om de negative tingene som skjer på nett og ikke om de positive. Det synes jeg er dumt, for det er veldig mye bra.
Gutt 14 år

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse