Et dykk i arkivet
Året er 1964 og vi befinner oss på Vor Frue Hospital i Oslo. Hospitalet har åpnet sykepleierskole og en velutdannet – må sies – forstanderinne, viser hvordan en god sykepleier skal håndtere et spedbarn.
Bildet er fra 28. januar og viser søster Andrea – forstanderinnen – som demonstrerer sine ferdigheter ved siden av de unge sykepleierstudentene Carmen Carabello (tv) og Karen Frydenlund. Den katolske sykepleierskolen utdannet både nonner og sivile sykepleiere i 1964.
Populære nonner
Vor Frue Hospital ble bygget opp av de katolske St. Josephsøstrene som allerede hadde drevet hjemmesykepleie i Oslo siden 1897. Til å begynne med utførte nonnene sine sykepleiergjerninger fra en toetasjes trevilla på Hammersborg, med lånt utstyr fra rause leger rundt omkring i byen. Sykehuset gjorde suksess, og med tiden fikk søstrene nok midler til å kjøpe opp eiendommen med tilstøtende bygninger. Etter hvert fikk de også reist en større murbygning på samme tomt. Det ble omsider et riktig så moderne og komplett sykehus, med operasjonssal og det hele.
Et avsluttet kapittel
Nonnene ble svært populære hos byens befolkning. De var kjent for sin dyktighet og høstet både godord og anerkjennelse fra byens leger, som gjerne sendte sine pasienter til dem. Dessuten tilbød søstrene gratis behandling til de aller fattigste pasientene. Men etter som årene gikk, ble det færre kall og færre nonner. Og mange av nonnene ved Vor Frue Hospital begynte å bli gamle. Til slutt ble det katolske sykehuset solgt til Oslo kommune. Kommunen valgte å bruke bygningene til annen sykehusdrift. I dag fungerer sykehuset fortsatt som psykiatrisk avdeling under Lovisenberg sykehus, med adresse Ullevålsveien 2.
(Kilde: Lovisenberg Diakonale Sykehus, Den katolske kirke, Wikipedia.)
0 Kommentarer