fbpx - Anbefaler å vaksinere gutter mot hpv Hopp til hovedinnhold

- Anbefaler å vaksinere gutter mot hpv

Bildet viser en ung gutt foran en hvit bakgrunn.
VAKSINE ELLER IKKE: Mange fagfolk har lenge tatt til orde for at også gutter bør vaksineres mot hpv. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Og foreslår at de får den gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Det skriver Dagens Medisin.

I et halvt år har en gruppe vurdert om hpv-vaksinen også skal gis til gutter. I dag får jenter tilbud om vaksinen i sjuende klasse. Nå har Dagens Medisin fått kjennskap til at denne gruppen vil anbefale vaksinen til gutter, og at den gis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

Kreft i slimhinner

Vaksinen beskytter mot hpv, eller humant papillomavirus. Dette viruset kan gi kreft i slimhinner. Livmorhalsen er særlig utsatt, men hpv-relatert kreft forekommer også i penis hos menn og blant annet i anus, munn og svelg hos både kvinner og menn.

Kreftregisteret meldte før jul om en økning i disse formene for kreft.

Menn og kvinner

Kunnskapssenteret for helsetjenesten har tidligere gjort en økonomisk evaluering og kommet frem til at vaksinering av gutter sannsynlig ikke er kostnadseffektivt.

Overlege i klinisk patologi, Sveinung Wergeland Sørbye, sa til Sykepleien før jul at Kunnskapssenteret i sin rapport bare så på gevinsten av mindre kreft hos kvinner, ikke gevinsten av mindre kreft blant menn.

Han har sittet i ekspertgruppen og har aldri lagt skjul på at han er for å vaksinere gutter. Men han vil hverken avkrefte eller bekrefte opplysningene som fremkommer i Dagens Medisin.

Bestemmer seg i januar

Det er Folkehelseinstituttet som har opprettet ekspertgruppen, og som skal ta stilling til om gutter skal få tilbudet. Ifølge Dagens Medisin vil det skje i januar.

Les også: