Krigenes mange ofre
I Afghanistan ble 23 helsestasjoner stengt i begynnelsen av 2016 som følge av vold og utrygghet. I Sør-Sudan har den brente jords taktikk ødelagt over 50 prosent av helsetjenesten i landet.
Rapporten No protection, no respect. Health workers and health facilities under attack 2015 and early 2016 som ble lagt fram i dag tegner et dystert bilde av situasjonen i 19 konfliktområder verden over. Rapporten er laget av organisasjonen Safeguarding Health in Conflict.
Genevekonvensjonene og internasjonal rett brytes hver eneste dag. Sykehus bombes, helsearbeidere blir angrepet, og tilgangen til helsetjenester, medisiner og forsyninger er under vedvarende angrep. I Syria ble ifølge rapporten 27 prosent av helsearbeiderne som ble drept i 2015 enten henrettet eller torturert til døde.
Ødelagt infrastruktur
I tillegg til dødsfall og skader påført under angrep, har overfallene også svært negativ påvirkning på helsen til folk som trenger behandling, pleie og omsorg.
I Afghanistan ble 23 helsestasjoner stengt i begynnelsen av 2016 som følge av vold og utrygghet. I Syria fungerer ikke eller bare delvis fungerer 57 prosent av offentlige sykehus. Mens 40 prosent av helsetilbudene i Libya er stengt på grunn av skade, mangel på forsyninger og ansatte.
Helsepersonell flykter
Angrep fører ofte til at helsearbeidere må flykte. Halvparten av helsearbeidere som praktiserte i Syria før 2011, og 95 prosent av legene som bodde i Syrias største by Aleppo før krigen, har forlatt landet. I Irak har 45 prosent av fagfolkene utvandret siden 2014. I Libya har 80 prosent av de utenlandske sykepleierne, som var ryggraden i landets helsetjeneste før 2011 blitt evakuert.
Fratatt helsetjenester
I konflikter med gjentatte og gjennomgripende angrep på
helsetjenester, viser tall fra FN at millioner i dag er fratatt
helsetjenester:
• Irak: 8,5 millioner
mennesker
• Libya: 1,9 millioner
mennesker
• Mali: 2,25 millioner
mennesker
• Somalia: 3,2
millioner mennesker
• Syria: 11,5 millioner
mennesker
• Jemen: 14,1
millioner mennesker
I tillegg til
angrep på helsetjenester og helsearbeidere, er det stor mangel på
mat og rent vann. I Jemen anslår UNICEF at 2,5 millioner barn
har høy risiko for diaré, 1,3 millioner står i fare for akutt
luftveisinfeksjoner, 2,6 millioner står i fare for
meslinger og mer enn 320 000 står i fare for alvorlig akutt
underernæring.
0 Kommentarer