fbpx Skjerper krav til skikkethet Hopp til hovedinnhold

Skjerper krav til skikkethet

I fjor ble tre av 60 000 studenter funnet uskikket og utestengt fra utdanningen. Nå er kravene om skikkethet skjerpet.

Fra 1. juli omfatter bestemmelsen om skikkethet sju nye utdanninger, og omfatter nå totalt 33 utdanninger. Videre er utestengelsesperioden økt fra tre til fem år.

I 2015 ble kun tre studenter funnet uskikket og stengt ute fra utdanningen. To sykepleierstudenter og en lærerstudent, ifølge Database om statistikk for høyere utdanning.

Totalt ble det meldt inn kun 150 tvilsmeldinger om skikkethet fra studenter, faglærere og andre som uttrykket bekymring for om en student var egnet til jobben han eller hun utdannet seg til.

Ikke skikket

Manglende skikkethet kan blant annet handle om at studenten viser manglende evne til empati/omsorg, har rusproblemer, psykiske problemer, manglende engasjement/interesse i studiet og manglende evne til å kommunisere og samarbeide. Sjikane i sosiale medier kan også være utslagsgivende. Blir studenten vurdert som ikke skikket til et yrke betyr det rett og slett at høgskolen/universitetet mener studenten bør slutte og heller velge en annen utdanning og yrke.

Anonyme tvilsmeldinger

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener noe må gjøres for at flere skal varsle, og vil la studenter sende tvilsmeldinger anonymt. Det har man ikke mulighet til i dag.

NSO-leder Marianne Andenæs framhever to tiltak som hun mener vil løfte skikkethetsvurderingen på høgskoler og universiteter.

– Vi ønsker at man som student skal kunne melde tvilsmeldinger anonymt, fram til det eventuelt blir opprettet skikkethetssak. Slik får man senket terskelen, og skapt trygge rammer for dem som ønsker å varsle, sier hun til khrono.

Fornøyd kunnskapsminister

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at det viktig å sikre at man kan ha tillit til fagpersonene som møter oss i sårbare situasjoner, men er ikke bekymret for antallet tvilsmeldinger.

Statsråden mener at dagens forvaltningslov gir gode muligheter for å verne om den som sender inn en tvilsmelding, og ser derfor ikke behovet for anonyme tvilsmeldinger, slik NSO foreslår.

Ønsker du flere nyheter? Meld deg på SYKEPLEIENS NYHETSBREV.

Vi ønsker at man som student skal kunne melde tvilsmeldinger anonymt.
NSO-leder Marianne Andenæs

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse