fbpx Britisk helsevesen i krise Hopp til hovedinnhold

Røde Kors: Britisk helsevesen i krise

En lege som holder opp stetoskop med det engelske flagget
VARSKO: – Vi har sett mennesker bli sendt hjem uten klær, noen faller og blir ikke funnet på flere dager, mens andre ikke blir vasket fordi det ikke er noen til å hjelpe dem, sier generalsekretær Mike Adamson i Røde Kors. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Røde Kors mener det britiske helsevesenet er i alvorlig krise og ber politikerne bevilge mer penger.

Stockholm (NTB-TT-AP): Det pågår en «humanitær krise» i det offentlige helsevesenet i Storbritannia, mener britiske Røde Kors, som den siste tiden har måttet rykke ut og hjelpe til ved en rekke sykehus.

Stort press på sykehus

Uttalelsen fra Røde Kors kommer etter at flere sykehus har varslet at de er under så stort press at de ikke lenger kan gi pasienter det trenger.

Frivillige har blant annet hjulpet til med å følge pasienter hjem etter sykehusinnleggelse slik at sykehussenger kan bli ledige.

– Vi har sett mennesker bli sendt hjem uten klær, noen faller og blir ikke funnet på flere dager, mens andre ikke blir vasket fordi det ikke er noen til å hjelpe dem, sier generalsekretær Mike Adamson i Røde Kors.

Trenger mer penger

– Hvis folk ikke får den hjelpen de trenger og fortjener, vil de bare ende opp med å komme tilbake til akuttjenesten, og syklusen begynner igjen, sier han videre og ber regjeringen bevilge mer penger til helsevesenet for å stabilisere situasjonen, sier Adamson.

Regjeringen og ledere i helsevesenet er imidlertid uenige og anklager Røde Kors for å overdrive problemene. De framholder at de har planene klare for å ta hånd om de økte behovene som gjerne preger vinterhalvåret.

Uten sidestykke

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn fra Labour mener imidlertid at Røde Kors har kommet med «den største vekkeren noensinne» og han sier til  BBC  at advarselen er uten sidestykke. (©NTB)

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.