fbpx Punkterte lunge, fikk erstatning Hopp til hovedinnhold

Punkterte lunge, fikk erstatning

Illustrasjonsfoto: Colourbox

NPE har hatt svært få saker hvor det er innvilget erstatning etter alternativ behandling. 

– Dersom det skjer feil i forbindelse med en alternativ behandling utenfor helsevesenet, utført av personer uten helsepersonellutdanning, har ikke pasienten krav på pasientskadeerstatning, sier kommunikasjonsrådgiver ved NPE, Sahra Karlsen.

Men det er en glipe som likevel kan åpne for erstatning:

– Pasientskadeloven kan omfatte alternativ behandling dersom den blir gjort som en del av ordinær helsetjeneste, ifølge Karlsen.

Les også: Brukte 3 milliarder på alternative behandlere

Mest alternativ?

For eksempel kan en lege som utfører akupunktur som en integrert del av sin ordinære behandling, være omfattet av ordningen.

– Men dersom denne legen utelukkende eller i hovedsak gir alternativ behandling, omfattes dette vanligvis ikke av ordningen, sier Karlsen.

– Der kompetansen som autorisert helsepersonell i liten grad benyttes i den alternative behandlingen, og der behandlingen markedsføres som alternativ, er det liten sjanse for å få pasientskadeerstatning, selv om det er en lege eller annet helsepersonell som utfører behandlingen. Om man er i tvil om man er omfattet, kan man be om å få en konkret vurdering fra NPE, sier hun.

Akupunkturnål punkterte lunge, fikk erstatning

NPE opplyser at de har hatt svært få saker hvor det er innvilget erstatning etter alternativ behandling, men viser til ett eksempel hvor en kvinne endte med å få erstatning:

Kvinnen oppsøkte fysioterapeut på grunn av smerter i skulderen. Der fikk hun nålbehandling i muskler på begge sider av skulderen. Dagen etter dro hun til legevakten på grunn av tung pust. Der ble det konstatert at den høyre lungen var punktert etter nålbehandlingen. Kvinnen fikk medhold og rett til pasientskadeerstatning.

Les også: Forbrukerombudet skal granske helsepåstander

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.