fbpx Gutter får hpv-vaksine fra 2018 Hopp til hovedinnhold

Gutter får hpv-vaksine fra 2018

Bildet viser Bent Høie
FLESKER TIL: Bent Høie har lyttet til faglige råd og bestemt seg for at også gutter skal få hpv-vaksinen, som beskytter mot kreft. Foto: Regjeringen/Bjørn Stuedal

Helseminister Bent Høie legger opp til at også gutter skal få gratis hpv-vaksine.

Det kommer frem i en artikkel på Høyres nettside.

Jenter har fått hpv-vaksine siden 2009.

Livmorhals, anus, penis, munn og svelg

Hpv (humant papillomavirus) kan gi kreft i blant annet livmorhals, anus, penis, munn og svelg. Viruset er særlig knyttet til livmorhalskreft, og er årsaken til nesten alle tilfeller av denne krefttypen. Derfor ble vaksinen i første omgang kun gitt til jenter.

Men kreftformene som også kan ramme gutter, som kreft i svelget, øker.

- Økningen tilsier at både gutter og jenter bør gis mulighet til individuell beskyttelse. Derfor gir vi nå gutter samme tilbud om beskyttelse som jenter gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, sier Høie på Høyres nettsider.

Har ventet på Høie

- Dette er veldig gledelig, sier Sveinung Wergeland Sørbye, overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Han har argumentert heftig for hpv-vaksinen i flere år. Det er han ikke alene om. Overlege og professor i gynekologi Ole Erik Iversen, spurte i  Dagens Medisin tidligere i år hva Høie venter på. Han spekulerte i om hpv-vaksine til gutter ville være Høies joker i valgkampen.

Nå går altså Høie inn for hpv-vaksine også til gutter, fire måneder før valget.

Trenger litt tid

Første stikk blir etter planen satt høsten 2018. At det ikke skjer før, er på grunn av at Folkehelseinstituttet trenger tid til å forberede vaksinasjon gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Neste skoleår vil gutter og deres foreldre få informasjon om tilbudet.

Anbefalt vaksine

Sveinung Wergeland Sørbye har sittet i en ekspertgruppe som utredet hpv-vaksine for gutter for Folkehelseinstituttet og som har anbefalt å gi gutter vaksine. Å hpv-vaksinere gutter er også Folkehelseinstituttets anbefaling til helsemyndighetene.

Håpet er at vaksine til gutter vil forebygge kreft like effektivt hos gutter som hos jenter.

Sørbye har troen.

- Hpv-vaksine til gutter er noe jeg har arbeidet for i flere år, sier han.

Les også: Skal gutter få jentevaksinen?

Fra 3 til 2 hpv-stikk

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.