fbpx WHO kritiseres for dyre reisevaner Hopp til hovedinnhold

WHO kritiseres for dyre reisevaner

Bildet viser et papirfly laget av en pengeseddel.

Ansatte skal ha reist for over 240.000 kroner i året i snitt.

Verdens helseorganisasjon anklages nå for å bruke mer penger på reiser for sine ansatte, enn de bruker på bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose, melder nyhetsbyrået AP.

Reisebudsjett på 1,7 milliarder

I dag 23. mai skal hovedforsamlingen i Verdens helseorganisasjon (WHO) velge ny generalsekretær. Samtidig møtes den sittende sjefen, Margaret Chan, med sterk kritikk for sine egne og organisasjonens formidable reiseutgifter.

Ifølge interne notater AP skal ha fått tilgang til, er det årlige reisebudsjettet til WHOs 7 000 ansatte på totalt 1,7 milliarder kroner, noe som gir et gjennomsnitt på 243.000 per ansatt. Det er mer en to og en halv gang så mye som for eksempel UNICEFs ansatte reiser for.

I fjor skal WHO til sammenlikning ha brukt rundt 600 millioner kroner på å bekjempe aids, drøyt 500 millioner kroner på å bekjempe malaria og tilsvarende på å bekjempe tuberkulose.

9000 kroner dagen

WHO har interne regler som skal holde reiseutgiftene nede, men ifølge AP, bryter de dem stadig vekk, blant annet ved å fly businessklasse og bo på dyre hoteller.

Under et besøk i Guinea tidligere denne måneden skal for eksempel Chan ha bodd i en presidentsuite til nærmere 8 500 kroner natta. Dette på en reise der formålet var å feire verdens første ebola-vaksine og hylle helsearbeidere i Vest-Afrika for deres innsats. Det er dog ikke avklart hvorvidt det var WHO eller vertslandet som tok hotellregningen denne gangen.

Ifølge APs kilder skal Chan også ha benyttet seg mye av muligheten for å fly første klasse, frem til interne WHO-regler satte en stopper for dette i februar i fjor.

I 2014 skal generalsekretærens reiseutgifter ha vært på nærmere to millioner kroner. Hun ble likevel grundig forbigått av Bruce Aylward, som dette året ledet WHOs innsats for å bekjempe ebolaepidemien. Han skal da ha brukt over 3,3 millioner på reiser, noe som gir en daglig utgift på over 9 000 kroner.

Strekker egne regler

WHO har erkjent at regelverket for reiser noen ganger blir strukket, men hevder de har tatt fatt i problemet og at utgiftene er på vei ned.

Reisekulturen vil uansett bli noe den kommende generalsekretæren må ta tak i, når vedkommende tiltrer stillingen 1. juli.

Listen over aktuelle kandidater er kuttet ned til tre, og valget står mellom etiopieren Tedros Adhanom Ghebreyesusm, briten David Nabarro og pakistanske Sania Nishtar.

Kilder: NTB, AP, WHO

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse