fbpx Kina har verdens største diabetesepidemi Hopp til hovedinnhold

Kina har verdens største diabetesepidemi

Viser en blodprøvestikk for å måle glukoseinnhold i blodet

Kina står overfor tidenes diabetesepidemi. 11 prosent av befolkningen er rammet av lidelsen, og ytterligere 36 prosent har prediabetes.

Tallene er hentet fra en undersøkelse som omfatter 170.287 deltakere i 2013, analysert av Linhong Wang fra Kinesisk senter for sykdomskontroll- og forebygging og offentliggjort i Journal of The American Medical Association (JAMA).

Økende forekomst av diabetes er et globalt problem, primært knyttet til kosthold, og ifølge analysen har kineserne høyest forekomst av både diabetes og prediabetes.

Høyt blodsukker

Personer med prediabetes har høyere nivå av blodsukker enn normalt, men ikke høyt nok til å bli diagnostisert med diabetes. Kina har gått forbi USA, med 10,9 prosent av befolkningen diagnostisert med diabetes mot USAs 9,3 prosent. I Kina har videre 35,7 prosent tilstanden prediabetes, tett opp til tilsvarende forekomst i USA, som er på 37 prosent.

Størst er forekomsten av diabetes blant hankinesere, som er betegnelsen for den etniske gruppa som utgjør majoriteten av befolkningen. Har er det 14,7 prosent som har diabetes, mot 4,3 prosent av tibetanerne og 10,6 prosent av den muslimske befolkningen.

422 millioner har diabetes

Ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2016 har 422 millioner voksne i verden diabetes, fire ganger så mange som i 1980.

Diabetes er en av hovedårsakene til blant annet blindhet, amputasjoner, nyresvikt og hjerteinfarkt. I 2012 døde rundt 1,5 millioner mennesker av diabetes, mens ytterligere 2,2 millioner dødsfall ble knyttet til høyt blodsukker.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse