fbpx Kina har verdens største diabetesepidemi Hopp til hovedinnhold

Kina har verdens største diabetesepidemi

Viser en blodprøvestikk for å måle glukoseinnhold i blodet
VOKSER: Ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2016 har 422 millioner voksne i verden diabetes, fire ganger så mange som i 1980. Illustrasjonsfoto: Mostphoto

Kina står overfor tidenes diabetesepidemi. 11 prosent av befolkningen er rammet av lidelsen, og ytterligere 36 prosent har prediabetes.

Tallene er hentet fra en undersøkelse som omfatter 170.287 deltakere i 2013, analysert av Linhong Wang fra Kinesisk senter for sykdomskontroll- og forebygging og offentliggjort i Journal of The American Medical Association (JAMA).

Økende forekomst av diabetes er et globalt problem, primært knyttet til kosthold, og ifølge analysen har kineserne høyest forekomst av både diabetes og prediabetes.

Høyt blodsukker

Personer med prediabetes har høyere nivå av blodsukker enn normalt, men ikke høyt nok til å bli diagnostisert med diabetes. Kina har gått forbi USA, med 10,9 prosent av befolkningen diagnostisert med diabetes mot USAs 9,3 prosent. I Kina har videre 35,7 prosent tilstanden prediabetes, tett opp til tilsvarende forekomst i USA, som er på 37 prosent.

Størst er forekomsten av diabetes blant hankinesere, som er betegnelsen for den etniske gruppa som utgjør majoriteten av befolkningen. Har er det 14,7 prosent som har diabetes, mot 4,3 prosent av tibetanerne og 10,6 prosent av den muslimske befolkningen.

422 millioner har diabetes

Ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2016 har 422 millioner voksne i verden diabetes, fire ganger så mange som i 1980.

Diabetes er en av hovedårsakene til blant annet blindhet, amputasjoner, nyresvikt og hjerteinfarkt. I 2012 døde rundt 1,5 millioner mennesker av diabetes, mens ytterligere 2,2 millioner dødsfall ble knyttet til høyt blodsukker.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.