fbpx Mer effektiv hpv-vaksine tas i bruk i Danmark Hopp til hovedinnhold

Mer effektiv hpv-vaksine tas i bruk i Danmark

Bildet viser en arm som det blir satt hpv-vaksine i.
HPV-VAKSINE: Gis til jenter i sjuende klasse. Vaksinen beskytter mot hpv-typer som kan gi blant annet livmorhalskreft. Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge/NTBScanpix

Norske jenter beskyttes mot to typer hpv. Danske får nå beskyttelse mot ni.

Hpv (humant papillomavirus) kan gi kreft i blant annet livmorhalsen. Det er særlig to typer hpv, 16 og 18, som er spesielt hissige. Disse står bak om lag 70 prosent av all livmorhalskreft. Norske jenter vaksineres mot disse to typene.

– En bedre vaksine

Men det er utviklet en vaksine som beskytter mot flere typer kreftfremkallende hpv. Den beskytter mot 16 og 18 i tillegg til fem andre hpv-typer som kan gi kreft. I tillegg gir den beskyttelse mot 6 og 11, som kan gi kjønnsvorter. Danske jenter vil få tilbudet i løpet av høsten.

– Vi får nå en enda bedre vaksine enn den vi allerede har. Det er en viktig investering i helse, som jeg håper enda flere vil benytte seg av, sier den danske helseministeren Ellen Trane Nørby i en pressemelding fra Sundheds- og ældreministeriet i Danmark.

Beskytter mot de to viktigste

I Norge har man gitt hpv-vaksine til jenter i sjuende klasse siden 2009. Den gangen falt valget på Gardasil, som beskytter mot hpv 16 og 18, i tillegg til 6 og 11, som beskytter mot kjønnsvorter. Men i vinter bestemte helsemyndighetene seg for å gå over til Cervarix fra høsten 2017. Denne beskytter bare mot hpv 16 og 18. Helsemyndighetene er blitt kritisert for ikke heller å ha valgt den nye vaksinen som beskytter mot sju kreftfremkallende typer hpv og to typer som gir kjønnsvorter.

– Vil nok komme hit

– Etter min oppfatning har danskene gjort et godt valg, sier overlege Sveinung Wergeland Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Selv om vaksinen som brukes i Norge dekker 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av all livmorhalskreft, har den nye vaksinen en bredere dekning både mot livmorhalskreft og forstadier til slik kreft. Hvert år må 4 000 kvinner opereres for forstadier til livmorhalskreft, og bare halvparten av disse forstadiene dekkes av den gamle vaksinen. Den nye vaksinen kan forebygge 80 prosent av forstadiene og 90 prosent av kreften.

Sørbye sier det kommer stadig ny dokumentasjon som viser at den nye vaksinen er bedre enn den gamle, og at han tror norske helsemyndigheter etter hvert vil bytte over til denne vaksinen.

Vaksineskepsis

I Danmark har antall hpv-vaksinerte sunket de siste årene, etter at det ble sådd mistanke om at vaksinen kunne forårsake syndromet POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome). Europeiske legemiddelmyndigheter har ikke funnet noen sammenheng mellom hpv-vaksinen og POTS, og nå viser ferske tall at flere vaksineres mot hpv i Danmark. 55 prosent av jentene født i 2002 er ferdigvaksinert. Tilsvarende tall for Norge er 84 prosent.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.