Norsk storinvestering i velferdsteknologi
Et norsk fond satser minst 100 millioner kroner på en leverandør av medisineringsroboter til kommunene.
Det norske investeringsfondet Nordic and Europe Health Invest, forvaltet av Serendipity Partners, kjøpte nylig en såkalt kontrollerende eierandel i finske Evondos, som blant annet tilbyr medisineringsroboter til hjemmetjenesten i rundt 30 norske kommuner.
– For oss er dette i utgangspunktet en rent forretningsmessig investering, noe som vil si at vi har stor tro på produktet.
Det sier Michael Bodd, investeringsdirektør i Serendipity.
– Samtidig er det fint å kunne satse på et produkt vi anser også har stor nytteverdi for samfunnet.
– Med en aldrende befolkning ser vi at man i fremtiden må bruke ressursene bedre, og vi mener denne typen teknologi er gunstig for både pasienter, hjemmesykepleien og kommuner, sier Bodd, som selv er utdannet lege.
Øker utviklingstakten
Investeringsbeløpet er konfidensielt, men Evondos skal være verdsatt til flere hundre millioner, noe som indikerer at Serendipity nå har gått inn med minst 100 millioner kroner.
Investeringen er del av en større emisjon – det vil si økning av aksjekapitalen – på totalt 20,1 millioner euro.
– Det å få tilført såpass mye kapital, gjør at vi kan få større fart i utviklingen og komme kommunenes ønsker mer i møte, sier administrerende direktør i Evondos’ norske avdeling, Sven Seljom.
Han forklarer at kjernen i virksomheten ikke er medisineringsrobotene i seg selv, men den velferdsteknologiske plattformen robotene benytter seg av.
– Denne plattformen er klargjort for andre tjenester kommunene kan ha behov for, blant annet avstandsoppfølging av blodtrykk, vekt, spirometri, pulsoksymeter og INR.
Evondos vil fremdeles ha hovedsete i Finland, får vi opplyst, men Seljom tror norsk eierskap vil bidra til at mer forskning og utvikling legges til Norge.
Utfordrende å skaffe kapital
– Det er kjempespennende at en stor investor som Serendipity kommer på banen, men jeg håper at de neste gang går inn i et norsk velferdsteknologiselskap.
Det sier Arild Kristensen, som er daglig leder i det velferdsteknologiske klyngesamarbeidet Norwegian Smart Care Cluster (NSCC), som samler drøyt 120 aktører fra bransjen.
Han forteller at mangel på kapital og investeringsvilje er en utfordring for mange bedrifter innen dette feltet.
14. desember arrangerte DNB en større helsekonferanse i Oslo – et møtested for blant annet produsenter og investorer innen velferdsteknologi.
– Dette er fremdeles et umodent marked, men det er et marked i bevegelse. Bildet har gått fra sort til grått, og vi ser at kommunene nå kjøper inn mer og implementerer raskere, sier Kristensen.
For ordens skyld: Evondos er ikke medlem av NSCC, men av helseteknologiklyngen Norway Health Tech.
Positiv konkurrent
Også selskapet Dignio, som blant annet leverer medisineringsroboten Medido og har sin egen plattform for avstandsoppfølging av hjemmeboende, ønsker investeringen i konkurrenten Evondos velkommen.
– Vi jobber selv aktivt med å få inn ny kapital, og synes derfor det er gledelig at investorer nå ser et potensial i velferdsteknologi, sier grunnlegger og CEO i Dignio, Lars Dahle.
– Det er bevegelse i markedet, og dette er noe alle vil tjene på. Så får vi, som mener vi har det beste produktet, konkurrere videre med Evondos.
0 Kommentarer