Anne-Kari Bratten: – De vil heller shoppe enn å jobbe
Anne-Kari Bratten sier du må slutte å dille, både på jobb og hjemme. – Lettvint retorikk, sier en opprørt Eli Gunhild By.
Det er i et intervju med Dagens Næringsliv at Spekter-direktør Anne-Kari Bratten sier at mange kvinner vil ha tid for seg selv og at de heller vil gå på CC Vest og shoppe enn å jobbe. Hun sier valget for henne er uforståelig.
– De taper pensjonspoeng og sitter igjen alene den dagen mannen stikker fra dem, sier hun til avisen.
Intervjuet er gjort i forbindelse med NHOs årskonferanse i går. Tema var verdien av arbeid. NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener norske kvinner må jobbe mer. Det støtter Anne-Kari Bratten, som sier det handler om å prioritere.
– Ganske trist
Eli Gunhild By, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) reagerer.
– Jeg synes det er ganske trist at en arbeidsgiver på nytt bruker en sånn retorikk, sier hun til Sykepleien.
Tidligere har Anne-Kari Bratten sagt at sykepleiere bør jobbe fremfor å sitte på kafé eller trene på Sats. Den gangen fikk hun, ifølge Dagbladet, 350 sinte sms-er, noen gikk langt over streken.
– Anne-Kari Bratten vet like godt som jeg at det ikke er tilfellet at sykepleiere jobber deltid fordi de heller vil shoppe, sier Eli Gunhild By.
– Vi vet vi har medlemmer som ønsker å jobbe heltid, men som ikke har mulighet fordi det ikke lyses ut nok hele stillinger. Mer enn halvparten av stillingene som lyses ut, er deltidsstillinger.
– Men det er en del sykepleiere som ikke ønsker å jobbe heltid også?
– Ja, men jeg tror ikke det er veldig mange som gjør det for å kunne shoppe. De jobber deltid for eksempel fordi de tar omsorg for barn, foreldre eller egen helse.
Bare provoserer
Eli Gunhild By sier hun jobber hardt for flere heltidsstillinger og for å få bukt med deltidsjobbingen.
– Men måten å gjøre det på, er ikke å uttale seg sånn Anne-Kari Bratten gjør, mener hun.
– Men Brattens mål er også å få flere til å jobbe heltid?
– Ja, men da mener jeg hun må bruke andre grep. Vi jobber målrettet sammen med partene i arbeidslivet for å få mer heltid.
Eli Gunhild By sier at når hun snakker med Bratten, opplever hun at de har lik oppfatning av virkeligheten.
– Men hva hun vil få frem med sånne utspill som dette, vet jeg ikke.
– Hva gjør det med samarbeidet mellom dere når hun ordlegger seg sånn?
– I går, på NHOs årskonferanse, sa Erna Solberg at deltid er et av de største problemene våre. Det mener også NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Jeg støtter dem. Men jeg tror ikke vi får gjort noe ved å bruke en så lettvint retorikk som Anne-Kari Bratten. Det vil bare provosere.
– Snakker om alle som jobber deltid
Anne-Kari Bratten hadde ikke anledning til å snakke med Sykepleien i dag, men skriver dette på e-post:
– Jeg snakker om alle som jobber deltid, ikke sykepleiere spesielt. Min agenda er å peke på at det er godt dokumentert at 90 prosent av deltidsarbeidet er frivillig, og vi vet en del om årsakene, skriver hun.
– Jeg peker verken på dem som har omsorg for små barn, er syke, eller under utdanning, men på at en tredel av de deltidsansatte sier det er andre grunner til at de jobber deltid. Alle som er friske og uten omsorgsforpliktelser bør jobbe heltid, og vi bør vi diskutere hvordan arbeidslivspolitikken kan legge til rette for det. Ikke minst er det viktig med heltid i helsetjenesten, for å få til mest mulig kontinuitet, kompetanse og kvalitet rundt pasienten. Dessuten er jeg opptatt av å legge til rette for å sikre sykepleierne økonomisk selvstendighet, og deltid bidrar verken til god inntekt eller pensjon.
Arbeidsgiver må legge til rette
– Du sier du har vært heldig og sluppet turnusjobbing. Kan du forstå at saken stiller seg annerledes dersom man jobber turnus, altså til ulike tider og ubekvemme tider?
– Arbeidsgiver bør legge til rette for at man uansett arbeidstidsordning bør kunne jobbe heltid. Har man omsorgsansvar eller er syk, er det uavhengig av arbeidstidsordning legitimt å jobbe deltid. Jeg har forståelse for at det kan være vanskelig å få arbeid og fritid til å gå opp, særlig for eneforsørgere. Så er det selvsagt mulig for arbeidsgiver å tilby enda bedre tilpassete arbeidstidsløsninger til dem i turnus, men det forutsetter jo også at fagforeningene er interessert i det.
– Du har hatt fleksibilitet i jobben din. Du sier at du har kunnet gå hjem tidlig og heller jobbet på kveld etter at barna hadde lagt seg. Og du sier at den muligheten har for eksempel ikke sykepleiere. Ser du at situasjonen kan være annerledes dersom man ikke har denne fleksibiliteten?
– Det ser jeg absolutt. Hele to tredjedeler av de deltidsansatte sier de kunne ha jobbet mer dersom arbeidstiden var bedre tilpasset deres livssituasjon. Så det viser jo at fleksibilitet teller for de fleste.
– Samvittighetspress ingen dokumentert årsak
– Mange sykepleiere sier samvittighetspresset er en utfordring ved jobben. Kan du forstå det?
– Samvittighetspress er ingen dokumentert deltidsgrunn – verken for sykepleiere eller andre. Kun tre prosent av de deltidsansatte sier dessuten at de jobber deltid fordi jobben er for belastende.
– Sykepleiere har, av erfaring, lett for å reagere på utspillene dine. Er det noe du vil si til dem?
– Ja, jeg har lagt merke til det i noen kommentarfelt, og jeg har ingen spesielle kommentarer til det. Det som er viktig for meg, er at jeg og Spekter har et tillitsfullt og konstruktivt samarbeid med NSF, og det opplever jeg at vi har.
0 Kommentarer