fbpx Fikk medhold i retten om at han ble påført pilleavhengighet: – Gråt av glede Hopp til hovedinnhold

Fikk medhold i retten om at han ble påført pille­avhengighet: – Gråt av glede

PÅFØRT SKADE: Legene fortsatte å skrive ut store mengder av avhengighetsskapende piller, til tross for at han hadde diagnosen benzodiazepinavhengig.  Foto: Privat

– Utrolig godt å få en bekreftelse på at pilleavhengigheten ikke bare har vært min skyld, sier Kenneth Nerby om dommen som slår fast at han ble påført avhengigheten av leger.

– Jeg gråt av glede, sier Kenneth Nerby.

Tirsdag fikk han beskjeden han har ventet på: Tingretten mener han har krav på erstatning for økonomisk tap etter skade påført av vanedannende medisiner i perioden 1994 frem til i dag.

Sykepleien omtalte dommen da den kom.

– Jeg fikk diagnosen benzodiazepinavhengig i 1994. Og likevel skriver legene ut hundretusenvis av tabletter i de neste 25 årene. Det er utrolig godt å få konstatert at dette ikke er riktig behandling, sier Nerby.

«Retten anser det klart at benzodiazepinavhengigheten er blitt påført av helsesystemet», heter det i dommen.

Mange henvendelser

Siden medholdet ble kjent i går, har Nerby mottatt henvendelser fra folk fra hele landet:

– Det har ringt folk fra Karasjok til Mandal. Mange har liknende historier. Jeg sier til alle at jeg bare kan fortelle min historie, jeg verken kan eller vil gi andre råd i deres saker, sier han. 

Sykepleierdrømmen sprakk

Kenneth Nerby jobbet på sykehjem da han etter en livskrise fikk utskrevet Valium og Rohypnol første gang. Han ble raskt avhengig av pillene. 

– Jeg trivdes veldig godt med å jobbe på sykehjemmet og hadde en drøm om å bli sykepleier. Den drømmen sprakk, livet mitt har blitt ødelagt av pilleavhengigheten, sier han.

– Jeg håper nå, selv om jeg er uføretrygdet, at jeg kan bruke min erfaring til å hjelpe andre. 

– Jeg har fått høre, pokker ta, så tøff du er som står fram. Men alle henvendelsene tyder på at det ikke bare er meg som har opplevd dette, det er tusenvis som sliter med legepåført avhengighet, sier han.

Stor belastning

Nerby meldte saken til Norsk pasientskadeerstatning i 2012. Der ble erstatningskravet avvist.

Han anket videre til Pasientskadenemnda, som også ga avslag på erstatningskrav. 

Da gikk han til sak mot Staten ved Pasientskadenemnda.

Nerbys advokat, Janne Larsen i Roander & co., kaller dommen «knusende», og sier Kenneth Nerby har fått medhold på alle punkter.

– Nå håper jeg bare at Pasientskadenemnda ikke anker saken videre. Det er en veldig stor belastning for et menneske å kjøre saken gjennom disse instansene, sier Nerby.

Se mer om Kenneth Nerbys vei mot erstatning under, ved å bla i grafikken.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.