fbpx Meslinger i Göteborg – sykehusansatt smittet Hopp til hovedinnhold

Meslinger i Göteborg – sykehusansatt smittet

Bildet viser brystet på et barn med meslingutslett.

Opp mot 40 nyfødte kan ha vært utsatt for smitte på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

En meslingsmittet sykehusansatt har vært innom fødeavdelingen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Dermed kan opp mot 40 nyfødte ha blitt eksponert for meslingsmitte.

Dette er det tolvte tilfellet av meslinger siden 10. desember 2017 i Göteborg. Da ble det første tilfellet diagnostisert på Östra sjukhuset. Denne personen ble trolig smittet i Sør-Europa.

Sjekker vaksinasjonsstatus

Sjeflege Görel Nergelius ved Sahlgrenska mener det ikke er grunn til allmenn uro.

– Antall smittete er begrenset, men vi tar situasjonen alvorlig og arbeider intensivt for å begrense smitten, sier hun i en pressemelding fra sykehuset.

Den sykehusansatte skal ha vært innom fødeavdelingen i romjulen.

Pasientene som kan ha vært utsatt for smitte, blir nå kontaktet. Deres immunstatus sjekkes, og det vurderes om de har behov for vaksine eller immunglobulin.

– Meslinger er en alvorlig sykdom. Men siden vi nå gir vaksine eller immunglobulin til dem som har vært eksponert for smitten, så beskytter vi dem, sier Görel Nergelius.

Siden julehelgen har sykehuset også arbeidet med å kontrollere vaksinasjonsstatus hos de nær 17 000 ansatte.

– Viktig med vaksine

Folkehelseinstituttet i Norge mener dette utbruddet er nok en påminner om at det er viktig å vaksinere mot meslinger.

– Slike utbrudd ikke er noe nytt. Det oppstår stadig mindre meslingutbrudd i lommer av uvaksinerte i Europa, sier overlege Trude Arnesen på Folkehelseinstituttets nettsider.

Meslinger er svært smittsomt, men Arnesen sier at spredningen rundt ett tilfelle i Norge vil være svært liten, fordi dekningsgraden for meslingvaksine er så høy.

– Men dersom man skal reise til Göteborg nå, og har uvaksinerte barn, kan det være lurt å vaksinere før man reiser. Særlig hvis det er fare for at man kommer i kontakt med andre uvaksinerte, sier hun.

Alle får tilbud

Alle norske barn tilbys vaksine mot meslinger gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Den er en del av MMR-vaksinen (meslinger, røde hunder og kusma) og gis normalt ved 15-månedersalder og i sjette klasse på barneskolen. Vaksinen kan fremskyndes, men det kan da bli nødvendig med en ekstra vaksine.

Overlege Trude Arnesen understreker at det i dag ikke sirkulerer meslingvirus i Norge. Tilfellene de siste årene har stort sett skyldtes import. I 2016 ble det ikke meldt om noen tilfeller av meslinger i Norge.

Noen utsatte kommuner

Blant norske toåringer er vaksinasjonsdekningen mot meslinger 95,9 prosent. Blant 16-åringer er andelen lavere: 91,1 prosent. Verdens helseorganisasjon anbefaler en dekning på minst 95 prosent for å hindre spredning av viruset. I 74 norske kommuner er dekningen under 90 prosent. Blant de med lavest dekning er blant annet Nesodden kommune, Hemnes og Ringsaker.

På Nesodden var det et utbrudd av meslinger i 1997. Da ble 82 barn syke.

Utbrudd også i 2013

I Sverige var det siste utbrudd av meslinger i 2013. Da var det smitte både i Stockholm og Uppsala. Åtte voksne og ni barn ble syke. Mange ble smittet på sykehus, og blant dem var både voksne og barn som var innlagt for andre ting, ifølge Folkehelseinstituttet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse