fbpx Brudd i lønnsoppgjøret for statsansatte Hopp til hovedinnhold

Brudd i lønnsoppgjøret for statsansatte

Statens personaldirektør Gisle Norheim (fra venstre) sammen med forhandlingsutvalet bestående av Egil Andre Aas (LO Stat), Anders Kvam (Akademikerne) Petter Aaslestad (Unio stat) og Pål Arnesen (YS Stat).

Natt til søndag ble det klart at det er brudd i statsoppgjøret.

– Avstanden mellom partene var for stor til at vi kunne finne en forhandlingsløsning. Nå må vi få assistanse av riksmekleren, sier forhandlingsleder i Unio stat, Petter Aaslestad.

– Staten har ikke imøtekommet oss på våre krav, samtidig som de legger opp til en svekkelse av dagens avtale, sier Aaslestad.

Strid om tabell og trinn

Unios hjemmesider utdyper han slik: 

– Staten ønsket å avskaffe både lønnstabellen og lønnstrinn. Det kunne ikke vi godta, fordi det er viktige mekanismer for å sikre en forutsigbar og rettferdig lønnsutvikling for våre medlemmer. For det andre kunne vi ikke godta den økonomiske profilen i statens tilbud. Det er avgjørende for oss å sikre kjøpekraften til våre medlemmer, og det blir vanskelig hvis en for liten andel av midlene fordeles sentralt.

Frist for å finne meklingsløsning er onsdag 23. mai klokken 24.00.

Klokken 03.10 natt til søndag meldte Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund at det var brudd i statsoppgjøret.

– Vi jobbet hardt for å inngå avtaler med alle de fire hovedsammenslutningene i staten, men det lot seg ikke gjøre, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

– Vi sto så langt fra hverandre at det ikke var noen annen løsning enn å kaste kortene, sier Egil André Aas, fagforeningsleder i LO Stat, i en pressemelding.

– Ikke god likestillingspolitikk

Forhandlingene har pågått siden 5. april uten enighet. Natt til søndag var bruddet et faktum. YS, Unio og LO Stat har sammen brutt forhandlingene. De mener tilbudet ikke var bra nok når det kom til blant annet fordeling av den disponible rammen.

– Mange ansatte i staten har opplevd reallønnsnedgang de siste årene. Staten har ikke vist vilje til å kompensere dette, det er skuffende, mener Egil André Aas.

– Regjeringen ønsker å gi større handlingsrom og fleksibilitet til de statlige virksomhetene. Det er ikke hensiktsmessig at vi sitter i Oslo og detaljstyrer lønnsutviklingen for ansatte i barnevernet i Finnmark eller professorer i Bergen. Derfor er det viktig for staten at en betydelig del av rammen skal gå til lokal fordeling, sier Mæland.

Skjevheter i lønn

Partene kom heller ikke til enighet om likelønn.

– Staten legger videre opp til et løp hvor det blir nærmest umulig å rette opp skjevheter i lønn mellom menn og kvinner. Dette er ikke god likestillingspolitikk, mener Aas.

Forhandler videre

Selv om det ble brudd i lønnsoppgjøret med YS Stat, Unio og LO Stat, forhandler staten videre med Akademikerne.

– Vi er fornøyd med at vi fortsatt forhandler med Akademikerne om modernisering av lønnssystemet og økt lokalt handlingsrom. Samtidig beklager vi sterkt at det ikke var mulig å komme frem til enighet med de andre partene, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse