Flere utbrudd av norovirus i helsevesenet
Noroviruset herjer ikke lenger i påskefjellet, men skaper trøbbel på sykehus og sykehjem.
– Det er mange utbrudd som varsles nå, sier Hanne-Merete Eriksen, avdelingsdirektør i avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet.
– Det er viktig at helsepersonell er årvåkne.
518 syke så langt
Norovirus, eller winter vomiting disease som viruset også kalles, ga mange påsketurister magesjau i påsken. Det ble konstatert smitte både på turistforeningshytter og hotellanlegg. Det er noe herk for alle, men skaper større problemer når det får herje på helseinstitusjoner. I 2017 fikk Folkehelseinstituttet meldt 49 utbrudd av norovirus på sykehjem og 8 på sykehus, med totalt 819 syke.
Så langt i 2018 er det meldt 518 syke, med 29 utbrudd av norovirus på sykehjem og 10 på sykehus.
– Norovirus rammer både pleiere og pasienter og får helt klart konsekvenser, påpeker Hanne-Merete Eriksen.
– For de aller fleste som rammes, innebærer det akutt innsettende kvalme, oppkast og vandig diaré, som varer fra en til tre dager. Men i noen sjeldne tilfeller kan det også medføre mer alvorlige konsekvenser.
Hun sier det ikke er tall for Norge, men utenlandske studier viser at viruset i verste fall kan føre til dødsfall hos syke og svake pasienter.
– I tillegg kan det få konsekvenser som at avdelinger stenger for inntak av nye pasienter, og det kan gå ut over behandlingstilbudet.
– Hold deg hjemme
Er man syk av norovirus og jobber i en helseinstitusjon, skal man bli hjemme. Og der skal man holde seg i 48 timer etter siste diare og/eller oppkast.
– Dette er spesielt viktig dersom man håndterer mat eller behandler alvorlig syke pasienter, sier Eriksen.
– Og om det skulle være et utbrudd på en avdeling, vil vi anbefale dem som jobber der om ikke å ha bijobber på andre avdelinger eller institusjoner mens utbruddet pågår. Det kan forebygge at man tar med seg smitten fra avdeling til avdeling.
– Bruk såpe og vann
I omgang med norovirus, som er såkalte nakne virus og derfor vanskelig å drepe ved hånddesinfeksjon, er såpe og vann førstevalg ved håndhygiene.
Ifølge Håndhygieneveilederen varierer effekten av hånddesinfeksjon med type produkt og alkoholprosent. Noen typer, de som er etanolbasert og med en alkoholkonsentrasjon på mer enn 70 prosent, kan fungere tilfredsstillende. Men det er uklart om effekten er god nok i klinisk praksis. Derfor anbefales håndvask, og hånddesinfeksjon dersom håndvask ikke er mulig.
– Det er veldig lite som skal til for å bli smittet av norovirus, understreker Hanne-Merete Eriksen.
– Derfor er hansker et viktig smitteverntiltak. Men man må huske håndhygiene etter bruk av hansker.
Vinterens svøpe
Norovirus er vanlig på denne årstiden. Noen ganger kommer utbruddene tidligere, kanskje rundt juletider, andre ganger senere.
– Utbrudd av norovirus i påsken er ikke spesielt, forteller Eriksen.
– Vet dere om det er mer av det nå i år?
– Det er for tidlig å si, sier hun.
0 Kommentarer