fbpx Flere pasienter slipper åpen hjertekirurgi Hopp til hovedinnhold

Flere pasienter slipper åpen hjertekirurgi

ELDRE: Metoden med med å sette inn ny hjerteklaff via kateter er mest brukt hos pasienter som har for stor risiko for komplikasjoner ved åpen hjertekirurgi, som for eksempel eldre og skrøpelige, ifølge Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Antallet som får ny hjerteklaff uten åpen kirurgi, har blitt firedoblet på fem år.

Det viser nylig publiserte tall fra Folkehelseinstituttets Hjerte- og karregister

Klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren kan for noen bli trang, og må behandles. Tradisjonelt har dette blitt behandlet gjennom åpen hjertekirurgi.

Behandler via kateter

En nyere teknikk innebærer at en kunstig klaff settes inn gjennom et kateter. Kateteret føres til hjertet via en blodåre, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Behandlingen kalles perkutan transluminal eller transapikal implantasjon av biologisk aortaklaffeprotese (TAVR), og har vært i bruk siden 2008.

Det var over fire ganger så mange pasienter som fikk ny hjerteklaff uten åpen kirurgi i 2017 som i 2012. Antall pasienter økte fra 143 til 631. 

296 kvinner og 335 menn fikk denne behandlingen i fjor.

– Viktig å følge med på hvem som velges ut

– Siden TAVR er en forholdsvis ny behandlingsmetode, er det viktig å følge med på hvilke pasienter som blir valgt ut til denne behandlingen, og se hvordan det går med dem i tiden etter at behandlingen er gjennomført, sier Rune Kvåle, overlege ved Hjerte- og karregisteret til FHIs nettside.