fbpx Mener sykepleiermangelen er en nasjonal krise Hopp til hovedinnhold

Mener sykepleier­mangelen er en nasjonal krise

Gertrud Krokaa

– Hvis ikke politikerne er villig til å sette av ressurser for å få bukt med sykepleiermangelen, kollapser snart hele helsevesenet, sier NSFs fylkesleder i Nordland, Gjertrud Krokaa.

Sykepleiermangelen begynner å få dimensjoner som gjør den til en nasjonal krise. Det mener NSFs fylkesleder i Nordland, Gjertrud Krokaa.

– I Nordland mangler vi nå 600 sykepleiere, sier hun.

Lyspunktet er at stadig flere kommuner lyser ut 100-prosentstillinger og aktivt bruker lønn som rekrutteringsmiddel.

– Sist ute tror jeg var Vefsn kommune som lyste ut ti 100-prosentheltidsstillinger og 60 000 kroner i tillegg til vanlig lønn, sier hun.

Men selv om kommunene i hennes fylke nå gjør hva de kan for å få sykepleiere, kan det være for sent.

– Nordland er støvsugd for sykepleiere. Vefsn kommune har for eksempel bare fått to søkere til de ti utlyste stillingene. Sykepleiermangelen er blitt så prekær at det faktisk ikke finnes noen å rekruttere, sier hun.

Nasjonalt ansvar

– Hva kan gjøres?

– Jeg mener dette ikke lenger er et ansvar den enkelte kommune og arbeidsgiver må stå alene om å ta. Sykepleiermangelen er prekær og det er ikke er nok sykepleiere å rekruttere blant. Brannslukning her og nå er ingen løsning, for problemet øker stadig år for år, sier Krokaa.

– Staten må på banen og sammen med fagforeninger, sykepleierutdanninger og lokale politikere må det gjøres en ordentlig kartlegging over hvor stor krisen er, og sette inn tiltak, sier hun.

Hun understreker at hun synes det er flott at arbeidsgivere lyser ut 100-prosentstillinger og gir rekrutteringstillegg.

– Det viser at arbeidsgiver forstår alvoret og er villige til å gjøre en innsats. Stadig flere kommuner i Nordland gjør det samme, og jeg håper bare det ikke er for sent. Jeg er svært bekymret, både for nyrekruttering og for dem som står i jobb og deres arbeidsforhold.

Ond sirkel

Nasjonalt mangler helsevesenet nå 6000 sykepleiere.

– Men hvor mange mangler vi til neste år? spør Krokaa retorisk.

– Dette må vi få svar på og sørge for at det utdannes flere sykepleiere, mener hun.

Ifølge Krokaa er helsevesenet på god vei inn i en ond sirkel.

– Dagens mangel gir en marginal grunnbemanning. Arbeidsbelastningen på de som står i jobb, blir stadig større, presset for økt helgebelastning og ubekvemsvakter, er faktorer som gjør at stadig flere vurderer å jobbe med helt andre ting enn helse. Slikt virker heller ikke rekrutterende. Det blir en ond sirkel som må tas på alvor, sier hun.

Risikerer at helsevesenet kollapser

– Uansett hva lokale arbeidsgivere lokker med av lønn og andre goder, er det snart ikke mulig å oppdrive flere sykepleiere. Å importere sykepleiere fra utlandet er heller ingen god løsning, sier hun.

Krokaa mener tiden er overmoden for at sentrale helsepolitikere ser på sykepleiermangelen som et nasjonalt problem.

– Hvis ikke politikerne er villig til å sette av ressurser for å få bukt med sykepleiermangelen, kollapser snart hele helsevesenet, sier Krokaa.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse