fbpx Regjeringen vil gi opptil 400 rusavhengige gratis heroin Hopp til hovedinnhold

Regjeringen vil gi opptil 400 rus­avhengige gratis heroin

Bent Høie, helseminister, Høyre
VIL DELE UT HEROIN: – Vi vil hjelpe de rusavhengige som ellers er vanskelig å nå, og som er vanskelige å behandle, sier helseminister Bent Høie (bildet). Foto: Marit Fonn

Regjeringen vil gå inn for et prøveprosjekt der inntil 400 rusbrukere kan få gratis heroin. Helsedirektoratet skal foreslå hvem som skal få det og hvordan.

Allerede i januar signaliserte helseminister Bent Høie (H) at han ville se på muligheten for å innføre forsøk med heroinassistert behandling (HAB). Torsdag kveld skriver  Aftenposten [for abonnenter] at et prøveprosjekt kan starte i 2020 eller 2021.

Det er Helsedirektoratet som skal foreslå hvilke rusmisbrukere som skal få tilbudet, og hvordan utlevering av heroin skal foregå. Direktoratet skal også kartlegge de økonomiske konsekvensene, skriver avisen.

– Vi vil hjelpe de rusavhengige som ellers er vanskelig å nå, de som ikke er en del av LAR (legemiddelassistert rehabilitering), og som er vanskelige å behandle, sier Høie.

LES: Gratis heroin en suksess

LES:  Vi er helsepersonell, ikke dealere med autorisasjon

Oslo og trolig Bergen

I første omgang mener Høie det er viktig å behandle de tunge rusavhengige. Hvor lenge et eventuelt prøveprosjekt skal vare, har regjeringen ennå ikke tatt stilling til.

Helsedirektoratet er også bedt om å utarbeide en plan for dem som blir inkludert i forsøket, og som må avslutte HAB dersom evalueringen viser at det ikke er grunnlag for å fortsette.

Oslo kommune har allerede søkt om å få delta i forsøket, skriver Aftenposten. Også Bergen kommer trolig til å søke om å få delta. Mens få spørsmål har et klart svar før Helsedirektoratet er ferdig med sin evaluering, vet regjeringen i det minste hvor medikamentene skal skaffes.

– Andre land kjøper heroin direkte fra legemiddelindustrien, vi skal ikke ut på gaten og kjøpe, sier Høie.

KrF reagerer

KrF-nestleder Olaug Bollestad er alt annet enn fornøyd med regjeringens forslag og mener det vil være trist dersom rusavhengige mennesker møtes med mer rus i behandlingen av rusavhengighet.

Olaug Bollestad, intensivsykepleier, stortingsrepresentant, nestleder i KrF, leder i helsekomiteen
REAGERER: KrF-nestleder Olaug Bollestad (bildet) mener det vil være trist dersom rusavhengige mennesker møtes med mer rus i behandlingen av rusavhengighet. Foto: Marit Fonn

– Staten kan ikke gi opp de rusavhengige og kampen for å gi dem et verdig liv ved å dele ut stoffet som forseglet rusavhengigheten i utgangspunktet, sier hun til Aftenposten.

Høyre vedtok allerede på sitt landsmøte i mars i fjor at de ønsker å forsøke heroinassistert behandling for å redusere antallet overdosedødsfall blant tunge rusmisbrukere.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.