fbpx – Halvparten av alle utførte aborter i verden er livsfarlige Hopp til hovedinnhold

– Halvparten av alle utførte aborter i verden er livsfarlige

Bildet viser demonstranter 8. mars 2014
KAMP OGSÅ I NORGE: Forslaget om utvidet reservasjonsrett for fastleger ble trukket tilbake etter at tusenvis protesterte i Norge i 2014. Her er over 10 000 deltakere i 8. mars-toget det året på Youngstorget i Oslo. Foto: Trond Solberg/NTBscanpix

Halvparten av abortene som foretas i verden, er livsfarlige, mener organisasjonen FOKUS. Det vil si 25 millioner aborter.

Den internasjonale dagen for trygg og lovlig abort markeres fredag 28. september.

– Strenge lover mot abort fører ikke til færre aborter, bare farligere aborter, sier Gro Lindstad, daglig leder i Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (FOKUS).

25 millioner regnes som livsfarlige

Organisasjonen jobber for å styrke kvinners tilgang til trygge og lovlige aborter i sju land i Afrika, Latin-Amerika og Asia.

FOKUS anslår at det foretas 56 millioner aborter i verden hvert år. 25 millioner av disse regner organisasjonen som livsfarlige. Det betyr at de utføres uten kvalifisert helsepersonell og med redskaper som strikkepinner, kleshengere eller liknende.

Konservative krefter

Lindstad mener at bakgrunnen for det skyhøye antallet utrygge aborter er at konservative krefter i en rekke land hindrer legalisering av abort. Strenge lover og manglende tilgang til prevensjon, kunnskap og god helsehjelp er også deler av forklaringen.

– Løsningen er å fjerne kriminalisering av kvinners kropp ved å tilby sikre muligheter for prevensjon uten at kvinnen skal møte økonomiske sperrer. For de aller fleste utføres en abort medisinsk gjennom en angrepille. Dessverre er tilgjengeligheten svært dårlig. Mange steder er den også ulovlig, sier Lindstad.

Færre dør

Seniorrådgiver Kjersti Augland i organisasjonen Sex og Politikk mener imidlertid at det er en positiv utvikling i tryggheten for kvinner som tar abort.

– Vi ser at det er en oppmykning av abortlover i mange land, samtidig som færre kvinner dør som følge av abort, sier hun til NTB.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 30 000 kvinner årlig dør som følge av abort i dag, mot 47 000 kvinner for ti år siden. Augland viser til at flere kvinner har tilgang på trygge aborter gjennom medikamentet Misoprostol, som har flere bruksområder og dermed fås kjøpt over disk i en rekke land.

– Vi ser en positiv utvikling, men er det fortsatt mye som mangler, sier hun.

Ikke bare i utviklingsland

Lindstad understreker at arbeidet med å styrke kvinners rettigheter ikke er forbeholdt utviklingsland. Hun er overrasket over at konservative holdninger også herjer i vestlige land.

– Du skal ikke lenger enn til Polen, hvor de nå ønsker å trekke abortlovgivningen i feil retning, sier hun.

Lindstad trekker også frem at dersom Brett Kavanaugh blir utnevnt som ny høyesterettsdommer, får USAs øverste domstol for første gang på mange år et klart konservativt flertall. Dette kan igjen få betydning for praktiseringen av selvbestemt abort.

Gro Lindstad mener at man heller ikke kan ta den 40 år gamle abortloven i Norge for gitt. Hun viser til forslaget om utvidet reservasjonsrett for fastleger i 2013, som ble trukket etter at tusenvis protesterte mot den.

– Vi må fortsette å synliggjøre viktigheten av at kvinner skal bestemme selv, sier hun.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.