fbpx Her får de katt og kaniner i stedet for piller Hopp til hovedinnhold

Her får de katt og kaniner i stedet for piller

bildet viser katt og kaniner på fanget til beboere ved Lund sykehjem

På ett år ble legemiddelutgiftene ved Lund sykehjem redusert med mer enn to tredeler. Det de sparer, bruker de på ekstra ansatte og opplevelser for beboerne. Samt litt dyrefôr.

Lund sykehjem ligger på Moi i Lund kommune i Rogaland. I september i 2016 var legemiddelforbruket blant beboerne der på 580 000 kroner. Et år senere var det sunket med over to tredeler, til 175 000 kroner.

– Vi bruker generelt lite medisin her nå. Tidligere sto beboerne ofte fast på beroligende midler som Sobril og Vival og fikk en del sovemedisin, sier Merethe Birkeland, leder på sykehjemmet.

Hun fortalte nylig om det samme til lokalavisen Agder Flekkefjords tidende [bak betalingsmur].

– Hva skjedde?

– Vi endret en rekke rutiner og gjorde mange forbedringer etter at vi ble livsgledehjem.

Livsgledehjem

Livsgledehjem er en nasjonal sertifiseringsordning for sykehjem og boliger med heldøgns omsorg. De som blir sertifisert, må resertifiseres hvert år.

De ansatte ved Lund sykehjem bestemte seg for å bli livsgledehjem i 2016 og fikk 100 000 kroner i oppstartsmidler fra kommunen. I 2017 ble sykehjemmet sertifisert.

– Hva satte dere på ideen?

– Vi snakket om det. Men det var særlig en episode med en pasient som hadde vært på julefest, som fikk oss i gang. Hun kunne ikke huske at hun hadde vært der da jeg spurte hvordan hun hadde hatt det. «Men det må ha vært greit siden jeg sitter her og smiler ennå», svarte hun. Det fikk meg til å tenke at vi burde få til mer av slikt, at beboerne trives, sier Birkeland.

bildet viser Merethe Birkeland

Flyttet middagen til 16

– En viktig endring er at vi serverer middagen klokken 16 i stedet for 13. Dermed kom det inn et måltid til i døgnet som vi kaller seinkvelds.

Virkningene av å flytte middagen til klokken fire er mange:

– Pasientene spiser mer, blir mettere og roligere på ettermiddagen og kvelden, det blir mindre ringing i klokka.

Før klarte de ikke å spise så mye til middag klokka ett hvis de først kom opp i ellevetiden.

– Har de lagt på seg?

– Ja, noen har det.

Pasientene sover bedre om natta også. Før var det mer avvik med uro på natta. Etter at middagen ble flyttet, har de ikke hatt et eneste avvik på natt.

– Vi har gått ned fra tre til to nattevakter, forteller Birkeland.

bildet viser beboer som får hilse på en kanin ute.

Dyrehold

En annen endring er alle dyrene de har skaffet seg.

– I sansehagen som vi hadde fra før, fikk vi satt opp et hønsehus hvor vi nå har åtte undulater, to høner og to kaniner. Vi har også en katt og 20 fisker i karpedammen, sier Birkeland.

Nå er de mer bevisste på å se pasientenes behov og å stimulere sansene.

– Før ga vi beboerne beroligende legemidler hvis de var urolige. Nå henter vi bare inn en katt eller en kanin, sier Birkeland.

– Ingen allergiproblemer?

– Av våre 30 beboere, er én allergisk. Men etter avtale med pårørende gir vi henne allergitablett ved behov fordi hun tidligere har hatt katt og får mye glede av å kose med den vi har her.

Opplevelser og ekstra ansatte

Mindre beroligende og sovemedisiner betyr også mer våkne pasienter.

– De smiler mer og er mer med på aktiviteter. Før kunne de sitte i gangen og stua og sove. Nå følger de aktivt med og prater. Pårørende som kommer på besøk, sier de hører mer stemmer her nå.

Med våkne pasienter er det lettere å få dem med på turer og ulike aktiviteter. Og ved å omdisponere det de sparer på legemidler på andre poster, får de brukt dem både på ekstra aktiviteter og ekstra ansatte. Denne uka var de for eksempel en tur til dyreparken i Kristiansand.

– De ekstra ansatte hyrer vi inn kun ved behov rundt aktiviteter som turer og kino. Vi har ikke hatt behov for å øke grunnbemanningen. Vi lurte litt på om det ville bli ekstra travelt på kveldsvakten da vi flyttet middagen til fire, men det ble det ikke. Vi evaluerte ordningen etter tre måneder og alle var fornøyde.

bildet viser beboer som får hilse på en høne

«Som å være på fest hver dag»

I november skal Lund sykehjem resertifiseres som livsgledehjem. Da sjekkes de for om de fremdeles oppfyller kriteriene.

– Vi går gjennom alle prosedyrer. To til tre pasienter sjekkes ekstra nøye, blant annet om vi har fulgt planene og om vi forholder oss til lovverket som vi skal.

– Har det blitt mye mer arbeid på deg som leder på et livsgledehjem?

– Nei, de ansatte her er veldig flinke og har fordelt ansvaret seg imellom. Vi har også fått en livsgledekonsulent i 10 prosents stilling som tar en del av ekstrajobben som følger med.

– Hvordan tror du det står til med legemiddelforbruket i år, da?

– Det blir spennende å se. Vi har i alle fall ikke brukt noe mer. Jeg gikk nettopp forbi en pasient i gangen og spurte henne hvordan hun hadde det. «Det er som å være på fest hver dag!», svarte hun. Da har vi gjort det godt, tenker jeg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse