fbpx Sykepleier dømt for seksuelle handlinger mot mindreårig Hopp til hovedinnhold

Sykepleier dømt for seksuelle handlinger mot mindreårig

Hånd mot rumpe.

En sykepleier er dømt for å ha befølt og prøvd å kysse en mindreårig jente ved flere anledninger. Sykepleieren er fratatt sin autorisasjon.

En sykepleier er dømt til betinget fengsel i 60 dager og oppreisningserstatning for å ha tatt en mindreårig på intime steder og klemt og kysset under bilturer. 

Sykepleieren jobbet i kommunehelsetjenesten da hendelsene skjedde. Da kommunen fikk kjennskap til forholdet, ga kommunen sykepleieren sparken og meldte fra til Helsetilsynet. Helsetilsynet opprettet en tilsynssak på bakgrunn av denne meldingen.

Trakk anken

Ved flere anledninger skal sykepleieren ha strøket jenta på rumpa under trusa, holdt hånden inn mot skrittet utenpå klærne og klemt og kysset henne på kinnet. Ifølge meldingen Helsetilsynet fikk av kommunen, anket sykepleieren først saken, men trakk den senere. Dommen er derfor rettskraftig.

Sykepleieren fikk 60 dagers betinget fengsel med prøvetid på to år og må i betale erstatning til jenta, samt saksomkostningene.

Føler seg urettferdig behandlet

I sin redegjørelse til Helsetilsynet skriver sykepleieren at han/hun har vært svært nedfor etter dommen i tingretten.

– Du trodde du skulle bli frikjent og mener at dommen er urettferdig. Din advokat foreslo at du kunne anke dommen, hvilket du gjorde. Da tiden nærmet seg for rettssaken i lagmannsretten, trakk du anken selv om advokaten din mente at du burde anke. Du trakk anken fordi saken var en belastning for deg og familien, og du ville bare bli ferdig med den. Du ser i ettertid at du ikke burde trukket anken, da dommen har fått store konsekvenser for deg i form av oppsigelse fra ditt arbeid med fratreden, står det i tilsynsrapporten.

Sykepleieren mener dommen er feil, og at det ikke er riktig å tilbakekalle autorisasjonen som sykepleier.

Løgn

Sykepleieren mener påstandene om seksuelle handlinger på intime steder er løgn. I et møte med Helsetilsynet understreket sykepleieren på ny at det aldri skjedde noe under disse bilturene.

– Når helsepersonell er dømt for et forhold, foretar Statens helsetilsyn normalt ingen selvstendig bevisvurdering. Hvis domstolen har funnet at helsepersonellet er skyldig i hendelsen i forbindelse med straffesak mot vedkommende, legger vi til grunn det samme faktum som retten har bevist. Dette har sammenheng med at beviskravet knyttet til vedtak om administrative reaksjoner etter helsepersonelloven ikke er like strengt som beviskravet for å kunne idømme straff ved de ordinære domstolene etter straffelovens bestemmelser, skriver Helsetilsynet.

Helsetilsynets vurdering

Det enkelte helsepersonell representerer ikke bare seg selv, men også profesjonen og helse- og omsorgstjenesten generelt, slår Helsetilsynet fast.

– Arbeid som sykepleier forutsetter en betydelig grad av allmenn tillit, og det stilles strenge krav til en sykepleiers handlemåte, skriver Helsetilsynet.

Sykepleiere både i og utenfor yrkesutøvelsen skal opptre i tråd med normer for akseptert atferd, ifølge Helsetilsynet.

– Det anses som en avgjørende forutsetning for å ivareta nødvendig tillit blant pasienter, kollegaer og allmennheten for øvrig, skriver Helsetilsynet i sin avgjørelse og konkluderte med at sykepleieren er uegnet til å utøve yrke på grunn av «atferd som anses uforenlig med yrkesutøvelsen», jamfør helsepersonelloven paragraf 57 første ledd.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse