fbpx – Kvinner i bunad «kødder» man ikke med Hopp til hovedinnhold

– Kvinner i bunad «kødder» man ikke med

Anja Solvik utenfor stortinget.

Leder i Bunadsgeriljaen Anja Solvik proklamerte fra talerstolen at en bunad aldri bare kommer til å være en bunad etter at 70 000 nå har meldt seg inn i «geriljaen».

Utenfor Stortinget entret leder av Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, scenen. På vegne av 70 000 medlemmer vil hun ha slutt på at over 350 kvinner årlig må føde i veikanten, i baksetet på en bil eller ambulanse – eller på badegulvet.

– Vi vil ha en seng å føde i, sa Solvik.

Bunadsgeriljaen mener at fødetilbudet til kvinner er rasert over tid. For noen tiår siden fantes det rundt 160 fødesteder i Norge, nå er det 44 igjen.

– Fire fødesteder ligger nå med hodet på «blokka» og trues med kutt. Dette skjer uten at vi kvinner er blitt hørt, sa Solvik og la til:

– Kvinner i bunad «kødder» man ikke med.

Anja Solvik proklamerte fra talerstolen at en bunad aldri bare kommer til å være en bunad etter at 70 000 nå har meldt seg inn i den bunadskledde geriljaen.

Diskusjon i Stortinget

Tirsdag skal Stortinget stemme over et forslag om å stoppe økonomisk motiverte kutt i pasienttilbud i helseforetakene, og å stanse nedlegging av fødeavdeling og døgnbehandling ved DPS og rehabilitering i Møre og Romsdal.

Bunadsgeriljaen håper at aksjonen foran Stortinget vil få politikerne til å stemme for dette forslaget.

Venter til styret har behandlet saken

Helseminister Bent Høie stilte også opp. Til de fremmøtte kvinnene og mennene, med og uten bunad, ville han ikke røpe hva han mente om saken.

– Jeg kommer til å gjøre som jeg alltid gjør: Jeg vil først vente på at styret i Helse Møre og Romsdal har fattet sitt vedtak i saken. Det skjer i morgen. Jeg kommer så til å vurdere om vedtaket er i tråd med det jeg mener, sier Høie.

Demonstrasjon utenfor Stortinget

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse