fbpx Nedleggelsen av fødetilbudet i Kristiansund ble ikke stanset Hopp til hovedinnhold

Nedleggelsen av fødetilbudet i Kristiansund ble ikke stanset

LOVER KAMP: I april var aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen på besøk i Stortinget for å snakke for de fødendes tilbud. Gruppa støttes av 38 000 medlemmer. De lover hard kamp om den nedleggingstruede fødestua i Kristiansund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fødeavdelingen i Kristiansund ble ikke reddet av helsekomiteen i Stortinget. De fødendes framtid bestemmes dermed av helseforetakets styre 15. mai.

Tirsdag behandlet helsekomiteen et forslag fra SV og Sp om å stanse nedleggingen av fødeavdelingen i Kristiansund. Forslaget fikk ikke støtte fra regjeringspartiene og dermed ikke flertall.

Komiteens nestleder Sveinung Stensland (H) viser til at Stortinget ikke kan gripe inn overfor helseforetakene på den måten. Han mener at helseforetaket likevel har fått veldig tydelige signaler om prosessen videre.

– Helseforetaket må ta inn over seg signalene lokalt. En må sikre trygghet for de fødende, sier Stensland.

Styret møtes 15. mai

Det vekket store protester da et flertall i Helse Møre og Romsdal vedtok 27. mars å flytte fødeavdelingen i Kristiansund til Molde. Etter planen skal avdelingene slås sammen fra 31. august.

Konstituert administrerende direktør Nils Kvernmo i helseforetaket i Møre og Romsdal har opplyst at han vil legge frem et forslag om utsettelse i tråd med signalene fra den forrige direktøren. Forslaget skal behandles i styremøtet 15. mai.

Aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen, som kjemper mot nedleggelse, sier til Klassekampen at de krever at utsettelsen må bli på fem år.

– Det er like uforsvarlig å slå sammen avdelingene om tre år, sier Anja Solvik til avisen.

Byggestart for det nye sykehuset på Hjelset i Molde skal etter planen være i år, og sykehuset vil ifølge Klassekampen tidligst stå ferdig i 2024.

Protestbevegelse

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe, som la frem forslag om at nedleggelsen skulle stanses, sier dette:

– Regjeringspartiene godtar stilltiende at fødetilbudet på Nordmøre blir svekket. Vi vet at risikoen for fødsel utenfor institusjon, komplikasjoner og dødelighet øker betydelig når reiseveien til fødeinstitusjon blir lengre enn én time. Hvis fødeavdelingen på Kristiansund legges ned, får fødende på Aure, Halsa og Smøla opptil tre timers reisevei på sommerføre.

Bunadsgeriljaen, som kjemper for fødetilbud nær folk, har nå over 38 000 medlemmer i sin facebookgruppe. Aksjonsgruppen satte i gang etter vedtaket i Helse Møre og Romsdal om nedleggelse av fødetilbudet i Kristiansund.

Protesterte mot nedleggelse av Ullevål sykehus

Bildet er fra protesten mot nedleggelsen av Ullevål sykehus. Bjørnar Moxnes holder appell
BRED MOTSTAND: Representanter fra hele det politiske spekteret, fra Rødt til Fremskrittspartiet, er helt enige om at det vil være galt å legge ned Ullevål sykehus. Bildet: Bjørnar Moxnes (Rødt) holder appell. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Demonstranter fra flere politiske partier trosset regnet og advarte mot den foreslåtte nedleggelsen av Ullevål sykehus i Oslo.

Med paroler og taler samlet en mengde demonstranter seg foran rådhuset i Oslo tirsdag. Representanter fra hele det politiske spekteret, fra Rødt til Fremskrittspartiet, er helt enige om at det vil være galt å legge ned Ullevål sykehus.

Tirsdag formiddag demonstrerte Fremskrittspartiet, Helsepartiet og folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus mot en nedleggelse foran Oslo rådhus i forkant av høringen om Oslo-sykehusenes fremtid.

– Stor økonomisk risiko

Helsepartiet tok i mars initiativet ved å starte opp folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus. Fremskrittspartiets Aina Stenersen har levert inn et alternativt forslag til planene, som vil redde sykehuset. Det skal behandles i bystyret 24. oktober.

– Det er knyttet stor økonomisk risiko til planene, samtidig som de innebærer en helsemessig risiko for Oslos innbyggere. Fagfolk advarer mot en oppsplitting av fagmiljøer og helsefaglige konsekvenser av å legge ned Ullevål, som er Norges største og viktigste akuttsykehus, skriver helsepolitisk talsperson Aina Stenersen i Frp i sitt private forslag til Oslo bystyre.

Ingen fremtidsplan for Ullevål

I forrige uke sendte Helse Sør-Øst ut en pressemelding hvor planene for ny sykehusstruktur i Oslo-området nok en gang ble skissert.

Helseforetaket går inn for å bygge et nytt stort akuttsykehus på Aker, et samlet regionsykehus med lokalsykehusfunksjoner på Gaustad, et nytt klinikkbygg ved Radiumhospitalet og et nytt bygg for regional sikkerhetsavdeling på Ila. Ullevål sykehus har ingen plass i denne planen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.