fbpx Doblet salget av jodtabletter etter TV-serie om atomulykke Hopp til hovedinnhold

Doblet salget av jodtabletter etter TV-serie om atomulykke

Bildet viser en person med verneutstyr fra TV-serien "Chernobyl" fra HBO.

TV-serien «Chernobyl» kan ha vært med på å øke folks bevissthet rundt sikkerhet, sier beredskapssjef. Men Apotekforeningen tror det ligger andre grunner bak det økte salget.

Salget av jodtablettene Jodix har økt i tiden etter at TV-serien «Chernobyl» hadde premiere på HBO i mai. 

Mini-serien er en dramatisering av da atomkraftverket i datidens Sovjetunionen eksploderte natt til 26. april 1986. Den har raskt blitt populær og ligger nå på toppen av IMDBs liste over seriene med høyest rating noensinne, skriver NRK.

Folk må være forberedt

Astrid Liland er seksjonsleder for beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Hun sier til  NRK at serien minner oss om at ting kan gå alvorlig galt.

– Selv om sjansene for en tilsvarende katastrofe er liten, må folk være forberedt, sier Liland.

Tall som NRK og Sykepleien har fått fra Apotekforeningen, viser at det har blitt solgt 1900 pakninger Jodix i de fem ukene etter at serien hadde premiere. Det er en dobling i antall pakninger sammenliknet med de fem ukene før premièren. 

Selv om sjansene for en tilsvarende katastrofe er liten, må folk være forberedt.
Astrid Liland, seksjonsleder for beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Salget var betydelig større i fjor høst

Før 1. november 2018 fantes det ikke jodtabletter som var egnet for forebygging ved atomulykker i Norge. Men fra denne datoen kunne man kjøpe jodtabletter reseptfritt i norske apotek. Siden da har det blitt solgt totalt 48 628 pakninger.

Tross økningen de siste ukene, var omsetningen av Jodix vesentlig høyere høsten 2018 enn den har vært hittil i år.

Jostein Soldal er kommunikasjonssjef i Apotekforeningen. På spørsmål om hvorfor det ble solgt så store mengder pakninger i fjor høst, sammenliknet med i år, sier han at det nok utelukkende skyldes at myndighetene skaffet mye medieomtale av saken.

– Det var markedsføring, men ikke vår. Det var helsemyndighetene, Legemiddelverket og strålemyndighetene som gikk ut med anbefalingen om å gå til innkjøp av jodtablettene, sier han til Sykepleien.

Når myndigheten bestemmer seg for å kommunisere, så virker det. Når de ikke sier noe, så glemmer folk det.
Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen

– Den sterke økningen i salget av Jodix i fjor høst skjedde omtrent samtidig med at myndighetene kom med beredskapstiltak, og at det ble sendt ut informasjonsbrosjyrer til alle som bor i Oslo, sier Soldal.

– Når myndigheten bestemmer seg for å kommunisere, så virker det. Når de ikke sier noe, så glemmer folk det, sier han.

– Jeg tror det er mer medienes omtale av serien, mer enn serien i seg selv, som har påvirket salget de siste ukene, sier kommunikasjonssjefen, med henvisning til «Chernobyl».

Ønsker så stor dekning som mulig

Beredskapssjef Astrid Liland i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sier til Sykepleien at de ønsker så bred dekning i befolkningen som mulig, og at de ønsker et høyere salg enn det har vært så langt.

– Vi vil jo gjerne at husholdninger med gravide og barn skal ha jodtablettene tilgjengelige. Det er kanskje 20 prosent av disse som har kjøpt, sier hun.

– Da tablettene ble lansert, var det et stort salg, så dabbet det av etterpå, og det var en økning igjen etter at serien kom på HBO, opplyser Liland.

Vi vil jo gjerne at husholdninger med gravide og barn skal ha jodtablettene tilgjengelige.
Astrid Liland, seksjonsleder for beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Beredskapssjefen sier at de jobber for at enda flere skal gå til innkjøp av Jodix.

– Vi opplyser om det på Facebook-sidene våre og har sendt ut ny informasjon til alle fylkesberedskapssjefer og helsestasjoner. Vi prøver å informere så godt vi kan ut mot aktører på beredskapssiden. Så vurderer vi stadig om vi trenger flere tiltak, sier hun.

Skal bare tas etter råd fra myndighetene

Ved atomulykker kan jod brukes forebyggende, fordi tilskudd av naturlig jod blokkerer opptak av radioaktivt jod i skjoldkjertelen og reduserer risikoen for skjoldkjertelkreft. Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Liland sier at det er lurt å kjøpe dem på forhånd.

– Det er lurt å ha det hjemme, for vi ofte vil gi råd om at folk skal holde seg innendørs og ta tablettene samtidig hvis det skulle skje en ulykke. Da bør man ikke løpe ut på apoteket for å kjøpe. Dessuten kan det bli utsolgt om alle skal kjøpe på en gang. Selv om produsenten har masse på lager, så har ikke nødvendigvis hvert enkelt apotek det, sier Liland.

Det er lurt å ha en ekstra pakke på hytta og med på ferie.
Astrid Liland, seksjonsleder for beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Hun oppfordrer også folk til å ta med tablettene på ferie, uansett om man skal være hjemme i Norge eller dra til utlandet.

– Det er lurt å ha en ekstra pakke på hytta og med på ferie, det kan like godt skje da som andre ganger. Det er en god investering, sier hun.

Forvekslet to typer jodtilskudd

Sykepleien har tidligere skrevet om enkelte tilfeller der gravide som skulle kjøpe jod som kosttilskudd, i stedet fikk jodtablettene som er beregnet på beredskap ved atomulykke. De gravide fikk i seg 600–900 ganger anbefalt daglig dose.

Les også intervjuet med sykepleier Lena Kristiansen som ble tilbudt feil type jodtabletter på apoteket.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse