fbpx Historisk abortinnstramming vedtatt Hopp til hovedinnhold

Historisk abortinnstramming vedtatt

Bilde av en graviditetstest
INNSTRAMMING: Den varslede abortinnstrammingen har utløst sterke reaksjoner hos mange kvinner i Norge. Illustrasjonsfoto: Mostphoto

Etter flere timer med rødgrønne anklager og blå forsvarstaler, vedtok Stortinget en innstramming som utgjør den første endringen av norsk abortlov på 40 år.

Diskusjonen på Stortinget foregikk torsdag i timevis. Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd.

105 stemte for vedtaket, 64 stemte mot. Voteringsoversikten viser at alle regjeringspartienes representanter stemte for innstrammingen, i tillegg til 17 av 19 Sp-representanter, skriver Dagbladet.

Åslaug Sem-Jacobsen og Siv Mossleth var de to stortingsrepresentantene til Sp som stemte mot forslaget.

Mossleth og Sem-Jacobsen fikk selskap av samtlige av representantene til Ap, SV, Rødt og MDG, som alle stemte mot innstrammingen.

Spiss tone

Tonen i diskusjonene før avstemningen var tidvis spiss da politikerne inntok talerstolen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok opp abortinnstrammingene i Alabama, der det er innført nær total abortforbud. Han frykter at innstrammingen i Norge kan være et første steg mot flere innstramminger.

– Hvis vi løfter blikket, så ser vi at det fra høyresiden og fra religiøst hold i mange land gjøres framstøt for å innskrenke kvinners rettigheter og selvbestemmelse, sa Ap-lederen.

KrFs Geir Jørgen Bekkevold sa at han tar avstand fra det som skjer i Alabama, men at han også tar avstand fra dem som prøver å plassere den saken i norsk kontekst.

Partiets parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan sier dette til Dagbladet:

– Sammenlikningen holder ikke mål. Det er ingenting som ble vedtatt i dag, som kan sammenliknes med Alabama, så det vil jeg avvise.

Utfordret Frp

Etter mange timer med debatt torsdag kveld hadde kun én representant fra Venstre tatt ordet, og ingen fra Frp, skriver Dagbladet.

– Har de mistet stemmen eller satt kamelen fast i halsen? spurte Ap-nestleder Hadia Tajik fra talerstolen.

To timer før midnatt inntok Per-Willy Amundsen (Frp) talerstolen og talte på vegne av sitt parti.

– Jeg registrerer demonstrasjonen som var utenfor Stortinget i dag, og det engasjementet som er der ute. Og så ser jeg andre områder i samfunnet hvor vi ikke ser like mye engasjement fra den såkalte røde feministbevegelsen, sa Amundsen.

Han trakk deretter frem kvinner som blir utsatt for barneekteskap og kvinner som blir underlagt sosial og seksuell kontroll.

Reaksjoner

Den varslede abortinnstrammingen har utløst sterke reaksjoner hos mange kvinner i Norge. Årets hovedparole i 8. mars-toget var «Forsvar selvbestemt abort – fjern nemndene». På forhånd ble det varslet rekordoppmøte.

Venstres helsepolitiker Carl-Erik Grimstad innrømmet at den massive motstanden fra kvinnebevegelsen har gjort inntrykk på ham.

– Personlig tilhører kamp for abortloven en del av min politiske oppvåkning, sa han.

Han viste imidlertid til at det medisinske fagmiljøet i Trondheim som gjennomfører fosterreduksjoner i Norge, ønsket lovendringen.

I regjeringsforhandlingene på Granavolden fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for dette, men vant ikke frem med ønsket om å endre abortlovens paragraf 2c. Den tillater senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret.

Les også:

Flere medisinske fagmiljøer vil ikke endre abortloven

Bent Høie (H) leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
MØTER MEDISINSK MOTSTAND: Helseminister Bent Høie har ikke hele fagmiljøet med seg i de foreslåtte endringene i abortloven. Arkivfoto: Stig Weston

Åtte av tolv høringsuttalelser fra medisinske fagmiljøer går imot regjeringens foreslåtte endringen av abortloven.

Legeforeningen, Jordmorforeningen, Sykepleierforbundet og Norsk gynekologisk forening har alle sendt inn høringsuttalelser der de går imot regjeringens forslag om å nekte norske kvinner rett til selvbestemt fosterreduksjon.

Også Statens helsetilsyn og Rådet for legeetikk havner på nei-siden i en oversikt Dagsavisen har laget.

Åtte nei, to ja, to nøytrale

Avisen har gått gjennom uttalelsene som har kommet inn og funnet tolv svar fra aktører de mener tilhører det aktuelle fagmiljøet.

Åtte er negative, to er positive, mens to forholder seg nøytralt til den foreslåtte endringen.

Helseminister Bent Høie (H) sier på sin side at det fagmiljøet som faktisk utfører inngrepet, er positivt innstilt til endringen.

Erkjenner motstand

– De var positive til å endre loven før vi tok initiativ til det, og de støtter forslaget i sitt høringssvar, sier Høie, som erkjenner at det er motstand i visse medisinske miljøer.

– Men jeg har altså aldri sagt at det medisinske miljøet stiller seg bak forslaget. Jeg har hele tiden snakket om det konkrete fagmiljøet som jobber med dette, sier statsråden.

Les også: Helsetilsynet sier nei til endringer i abortloven: Her handler det om prinsipper

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.