fbpx Blindtarmskirurgi koples til depresjonsrisko Hopp til hovedinnhold

Blindtarmskirurgi koples til depresjonsrisko

Bildet viser en mann som mater masse duer.

Unge som har operert bort blindtarmen, ser ut til å ha økt risiko for psykiatriske diagnoser senere i livet, viser svensk studie.

Sammenhengen kan skyldes en kopling mellom hjernens sykdommer og bakterier i tarmen, mener forskerne.

Depresjon, bipolar lidelse og angst

Studien er omtalt i svenske  Dagens Medicin. Datagrunnlaget består av 44 000 unge svensker som fikk operert bort blindtarmen på grunn av betennelse før de fylte 14 år. Disse ble sammenliknet med personer på samme alder som ikke har hatt blindtarmsproblemer, samt personer som har hatt blindtarmsbetennelse, men uten å ha blitt operert.

Studien viser at de opererte ungdommene hadde 19 prosent økt risiko for å bli rammet av depresjon senere i livet, 27 prosent økt risiko for bipolar sykdom og 20 prosent økt risiko for angst.

– Kan være lager for tarmbakterier

De som hadde hatt blindtarmsbetennelse uten å bli operert, hadde ikke høyere risiko for å få psykiatriske diagnoser.

– Blindtarmen kan være et lager for tarmbakterier ved forstyrret tarmflora, og den har sannsynligvis viktige immunologiske funksjoner som utsondring av antistoffer. Når blindtarmen blir operert bort, vil det teoretisk kunne øke risikoen for de aktuelle diagnosene på grunn av økt betennelsesnivå, sier overlege Ulf O. Gustafsson ved Danderyds sykehus, som har hovedansvaret for studien.

Han understreker at studien ikke beviser en årsakssammenheng, og at effektene for det enkelte individ muligens ikke er spesielt store.

Les også:

Depresjon blant barn og unge kan trolig forebygges

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse