fbpx Ni mannlige helsesykepleiere i farta Hopp til hovedinnhold

Ni mannlige helsesykepleiere i farta

Portrett av helsesykepleierstudent ved Oslomed, Anders Jungersen Andresen
STUDENT: Anders Jungersen Andresen studerer for tiden til helsesykepleier ved Oslomet. Drømmen er å jobbe med ungdom. Foto: Kristin Mehlum, Oslomet

Etter navnebyttet fra helsesøster til helsesykepleier har langt flere menn søkt seg til studiet. Nåløyet er trangt, men totalt er det ni som har fått studieplass i år.

Da Sykepleien i fjor foretok en kartlegging, fant vi totalt 11 mannlige helsesøstre, som tittelen lød den gangen, i arbeid ved helsestasjoner og i skolehelsetjenesten her i landet.

Siden har et par flere kommet til, og i år har ytterligere ni fått plass ved linjer som kvalifiserer til jobb som helsesykepleier.

Totalt ligger det med andre ord an til at antallet menn i yrket dobles innen relativt kort tid.

Her studerer menn til helsesykepleier
  • 5 ved Oslomet, oppstart i vår
  • 2 ved Universitetet i Sørøst-Norge, Porsgrunn, oppstart i høst
  • 1 ved NTNU i Trondheim, oppstart i høst
  • 1 ved VID vitenskapelig høyskoles masterstudium i sykepleie med kommunehelsetjenesteperspektiv, som kvalifiserer til stillinger som helsesykepleier, oppstart i høst

Fem i Oslo

Ved høstens Samordna opptak har fire menn fått tilbud om, og takket ja til, plass på studier som kvalifiserer til jobb som helsesykepleier.

I tillegg til de fire som starter opp i disse dager, startet fem menn i vår på helsesykepleierstudiet ved Oslomet. Anders Jungersen Andresen er en av disse.

– Hvorfor vil du bli helsesykepleier?

– Det korte svaret er at jeg inspirert av å se «helsebror» Per Arthur Andersen på «God morgen Norge». Jeg følte jeg ikke fikk brukt hele meg på sengepost, og at jeg hadde ressurser som kunne utnyttes bedre som helsesykepleier. Arbeidstid og -mengde i forhold til lønn var også en motivasjon.

Det er fortsatt mangel på menn i yrket, men det er fint at det nå blåser en annen vind.

Anders Jungersen Andresen, helsesykepleierstudent

– Lever studiet opp til forventningene så langt?

– Ja, og jeg gleder meg veldig. Men som i sykepleierutdanningen så er det jo noen ting man interesserer seg mer for enn annet. Jeg ønsker for eksempel å jobbe med ungdom, heller enn med små barn, i alle fall i første omgang.

– Hva tenker du om at det er ni menn som starter på en slik utdanning i år?

– Det er veldig fint! Det er fortsatt mangel på menn i yrket, men det er flott at det nå blåser en annen vind.

Mange menn søker

Ifølge en kartlegging NRK Telemark gjorde tidligere i sommer, var det tre ganger så mange menn som søkte seg til helsesykepleierstudiet ved Samordna opptak i år sammenliknet med forrige opptaksrunde, den gang tittelen var «helsesøster».

Dette er en svært populær utdanning, og nåløyet for å komme inn er trangt.

Ved Universitetet i Stavanger var det for eksempel i år 497 søkere til 25 plasser ved masterutdanningen i helsesykepleie. 14 menn søkte. Ingen av disse fikk plass.

– Helsesykepleie er et av våre mest populære studier på masternivå, og poenggrensen til studiet har økt fra forrige opptak for to år siden, forteller Hilde T. Frick ved opptakskontoret.

4475 ville bli helsesykepleier

Samlet sett hadde 4475 helsesykepleier som sitt førstevalg ved Samordna opptak i 2019. Det innebærer en økning på rundt 24 prosent sammenliknet med forrige opptaksrunde ved de ulike studiestedene.

Samtidig økte antallet menn som søkte med 214 prosent, fra 29 ved forrige opptaksrunde til 91 i år.

1. januar 2019 ble yrkestittelen offisielt endret fra helsesøster til helsesykepleier.

– En kjønnsnøytral tittel sender et viktig signal om at menn er velkomne til yrket, uttalte leder for Landsgruppen av helsesøstre NSF, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, til Sykepleien i forbindelse med at navneendringen ble endelig godkjent av Stortinget.

Les også:

Tredobling av antallet menn som vil bli helsesykepleier

Mannlig student tar notater
POPULÆRT: Aldri før har så mange menn ønsket å bli helsesykepleier, men kampen om studieplassene er hard. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

I 2019 har tre ganger så mange menn søkt seg til helsesykepleierstudiet sammenliknet med forrige opptaksrunde, den gang tittelen var «helsesøster».

Rekordmange ønsker å utdanne seg til helsesykepleier.

Det viser tall NRK Telemark har samlet inn fra de ni studiestedene som for tiden tilbyr denne videreutdanningen for sykepleiere.

Samlet sett har 4475 studiet som sitt førstevalg i 2019, noe som innebærer en økning på rundt 24 prosent sammenliknet med forrige opptaksrunde ved de ulike studiestedene.

(NB: Noen steder har opptak hvert år, mens andre har annethvert år. Ett av studiestedene, NTNU Ålesund, har ikke opptak inneværende år og er dermed ikke tatt med i utregningene.)

214 prosents økning

Selv om andelen menn som søker seg til studiet, fremdeles er marginal, er økningen formidabel.

Mens det ved forrige opptaksrunde var 29 menn som hadde studiet som førstevalg, er tallet nå 91. Det innebærer en økning på 214 prosent, eller en drøy tredobling.

Populariteten gjør derimot at kampen om plassene hardner til, for antallet studieplasser har ikke økt på langt nær så mye som interessen. I 2019 er det 13,8 søkere per tilgjengelige studieplass, mens det ved forrige runde var 12,5.

Elleve menn

Da Sykepleien gjorde en kartlegging i fjor høst, fant vi at det da var totalt elleve mannlige helsesøstre i arbeid her i landet.

Det er kjempeflott med en slik utvikling!

Aleksander Finnland Foss

En av dem var Aleksander Finnland Foss i Trondheim, som fra nyttår av altså har kunnet titulere seg med den kjønnsnøytrale yrkesbenevnelsen helsesykepleier.

– Det er kjempeflott med en slik utvikling! sier han om økningen av antall menn til studiet.

Portrett av Aleksander Finnland Foss, helsesykepleier i Trondheim
MANGFOLDIG: Aleksander Finnland Foss tror mannlige helsesykepleiere kan senke terskelen for enkelte gutter med hensyn til å oppsøke tjenesten. Foto: Privat

Mye oppmerksomhet

Foss tror medieoppmerksomhet rundt menn som allerede er i yrket, ham selv inkludert, kan ha bidratt til interessen.

– At vi har fått en kjønnsnøytral tittel, hjelper selvsagt også, tror han.

– Kan menn bidra med noe annet i dette yrket enn kvinner?

– Jeg mener det uansett er sunt med mangfold, og en blanding av menn og kvinner på en arbeidsplass. For enkelte gutter vil muligens også terskelen for å oppsøke tjenesten senkes dersom de får mulighet til å prate med en mann, sier Foss.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.