fbpx Barnehagen ingen opplagt arena for helsesykepleiere Hopp til hovedinnhold

Barnehagen ingen opplagt arena for helsesykepleiere

Jente i førskolealdre med krøllete hår ligger på ryggen på gulvet midt i en togbane av tre. Leker og smiler.

Barnehagen er trygg og god, men helsestasjonen egner seg best for fireårskontroll. Det er konklusjonen fra myndighetene etter å ha prøvd ut helsesjekk i barnehagen.

Siden 2018 har et utvalg mindre kommuner latt helsesykepleiere ta fireårssjekken i barnehagene i stedet for på helsestasjonen.

Forsøket ble hilst velkommen av travle foreldre og av barnehageansatte som kunne bidra med trygghet, pedagogisk tilrettelegging og med informasjon om barnet.

Konklusjonen ble presentert på Helsesykepleierkongressen 2019 : Fireårskonsultasjoner i barnehagen egner seg ikke som en felles ordning for alle landets kommuner. Det mener Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet, som har utredet saken.

Taushetsplikt

– Det finnes utfordringer rundt taushetsplikt og faglig forsvarlighet, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet.

Andre utfordringer er at lokalene ofte er dårlig egnet, og at ordningen krever mer ressurser både av helsestasjonen og av barnehagen.

Anledning til å fortsette

Kommuner som har prøvd ut ordningen og fått den til å fungere på alle måter, kan likevel fortsette. Det er også åpent for andre å prøve seg med helsesykepleiere på barnehagebesøk.

– Dersom faglig forsvarlighet og øvrige krav i lov og forskrift ivaretas, vil vi ikke fraråde andre kommuner å starte slike samarbeid, sier Carlsen.

Rapporten som følger forsøket med fireårskontroll i barnehagen, er nå sendt til behandling i de to aktuelle departementene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse