fbpx Venstre: Sykepleierjobben blir mer attraktiv med kurs og gode ledere Hopp til hovedinnhold

Kommunevalget 2019 Venstre: Sykepleierjobben blir mer attraktiv med kurs og gode ledere

Senior mannlig politiker på talerstol i stort lokale med Venstres logo i bakgrunnen
LEDELSE: Tjenestene kan bli både bedre og smidigere med god ledelse, sier Carl Erik Grimstad.  Foto: Oda Scheel

Muligheter for faglig utvikling veier nok veldig tungt for mange, mener Venstre helsepolitiske talsperson Carl Erik Grimstad. 

Her er Carl Erik Grimstads (V) svar på Sykepleiens fire spørsmål til politikere før valget:

Viktigst for å holde på sykepleierne

–  En av fem sykepleiere slutter etter ti år. Ranger disse tiltakene for å få dem til å fortsette: høyere lønn, flere heltidsstillinger, høyere bemanning og bedre muligheter for kurs og faglig utvikling.

Venstres svar: 
1. Bedre muligheter for kurs og faglig utvikling
– Utvikling av gode ledere er også viktig for å få en smidig og god tjeneste, sier Carl Erik Grimstad.

2. Høyere lønn. 

3. Høyere bemanning

4. Flere heltidsstillinger 

Utdanning i distriktene 

–  I hvilken grad bør vi tilby utdanning for sykepleiere i distriktene?

– Det er et veldig viktig tiltak for å beholde kritisk kompetanse i distriktene. Takket være Venstre tilbys det nå desentralisert sykepleierutdanning på Tynset, sier Grimstad.

Statlig finansiert eldreomsorg

–  Seks kommuner har vært med i et forsøksprosjekt med statlig finansiert eldreomsorg. Er statlig finansiert eldreomsorg en god idé?

  – Venstre støtter ikke statlig finansiering av eldreomsorgen og har hele tiden vært skeptisk til pengebruken i dette forsøket. Vi mener kommunen kjenner sine egne utfordringer og er best egnet til å utvikle eldreomsorgen i egen kommune.

  Avstand til fødested 

  –  Bunadsgeriljaen kjemper for nærhet til fødestedene. Hvor kort reisevei til et fødested vil ditt parti jobbe for at vi har her i landet?

  – Vi vil jobbe for et trygt fødetilbud for alle i hele Norge. Da må vi ha høy kompetanse ved alle fødeavdelinger, og det må være en faglig vurdering fremfor en lokaliseringsdebatt. Kvinner som føder i dag er eldre enn før. Det kan gi flere kompliserte fødsler. Vi må være 100 prosent trygge på at de som tar imot den fødende, har nødvendig kompetanse.

  Sykepleiens intervjuer med partiene før lokalvalget 2019

  Sylvi Listhaug vil ha eldreforlik

  Bildet viser Sylvi Listhaug.
  SER TIL BARNEHAGEFORLIKET: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug vil ha et eldreforlik for å møte eldrebølgen. Foto: Mostphotos

  For å møte eldrebølgen tar eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) initiativ til et forlik for å få bygget nok sykehjem og boliger for gamle.

  Listhaug sier til Aftenposten at det er fantastisk at folk lever lengre, men at det skaper utfordringer som må løses.

  – Kan leve 30 år som pensjonist

  – Jeg tror mange ikke har tatt innover seg hvilke enorme utfordringer vi står foran. Før i tiden ble man pensjonist, og så gikk det noen år og så døde man. Nå kan folk leve som pensjonister i 30 år og lenger, sier statsråden.

  Forliket er et initiativ fra Frp og er ikke omtalt i regjeringens Granavolden-plattform.

  Mønster fra barnehageforliket

  Frps forlik er etter mønster fra barnehageforliket, hvor det private og det offentlige gikk sammen om å sikre full barnehagedekning på tidlig 2000-tallet.

  Listhaug sier det er viktig å lære av feil som ble gjort i forbindelse med barnehageforliket, blant annet at private ikke kan «skumme fløten etterpå».

  – Mange private satt igjen med store overskudd i årene etterpå, blant annet fordi mange kommuner hadde tilbudt gratis tomter og svært gunstige lån. Slik kunne mange etterpå selge barnehagene videre med stor fortjeneste. Det må vi unngå nå, sier Listhaug, som også forteller at hun ikke er så opptatt av hvem som skal drive hjemmene og eldreboligene.

  – For Ap er det helt uaktuelt med et omsorgsforlik der kommersielle skal få drive eldreomsorg på lik linje med det offentlige, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

  Les også:

  Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund

  Regjeringen foreslår samboergaranti på sykehjem

  OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

  Sykepleiens historiske arkiv

  Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

  Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.